RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Terapia cu apă rece: 10 întrebări și răspunsuri pe care ar trebui să le știți

Cum să începeți cu expunerea la frig?

Ați luat decizia să începeți terapia cu apă rece? Atunci dați-ne voie să vă felicităm. Terapia la temperaturi scăzute este un instrument excelent pentru construirea rezistenței la frig, pentru creșterea imunității și a psihicului sau pentru ameliorarea senzației de oboseală. Cu toate acestea, ar trebui abordată cu prudență, mai ales când sunteți chiar la început. Frigul poate fi de mare ajutor în sănătate, dar poate avea și dezavantaje. De aceea este important să știți cum să abordați terapia cu apă rece și la ce să fiți atenți.

Cele mai frecvente 10 întrebări despre terapia cu apă rece

Terapia la temperaturi scăzute este, uneori, denumită expunere la rece sau terapia cu apă rece. Atunci când vă expuneți la frig în mod voluntar, pe o perioadă scurtă și în mod intenționataceasta este terapia cu apă rece. Acest lucru poate fi realizat printr-un duș rece, o cadă cu gheață, aer rece sau chiar mersul desculț pe zăpadă. Astfel, vă expuneți corpul la o doză minimă de frig, care acționează ca un factor de stres asupra organismului. Acesta din urmă începe apoi să reacționeze prin mecanisme de reglare mai mult sau mai puțin cunoscute care duc la o reducere a pierderilor de căldură și a producerii acesteia. Organismul uman învață să folosească aceste mecanisme înnăscute într-un mod mai eficient, ceea ce înseamnă că nu va fi prins cu garda jos atunci când va experimenta o scădere a temperaturii.

Cu toate acestea, dacă exagerați cu temperaturile scăzute, acest lucru nu va mai fi un factor de stres pozitiv, ci mai degrabă unul negativ care va deveni o amenințare pentru sănătatea voastră. Astfel, indiferent de metoda de terapie pe care o veți alege, tratați-o întotdeauna ca pe un medicament care vă poate ajuta, dar numai respectând doza corectă.

În cazul în care doriți să aflați mai multe despre efectele benefice ale terapiei cu apă rece asupra corpului vostru, nu ezitați să citiți articolul nostru Cum să obțineți o imunitate mai puternică prin terapia cu apă rece?

  

1. Cui nu se adresează această terapie?

Dacă aveți orice fel de boală de inimă, afecțiuni ale sistemului circulator sau alte probleme de sănătate pe termen lung, ar trebui să discutați mai întâi despre această terapie cu medicul vostru. De asemenea, dacă aveți o problemă acută de sănătate precum gripă sau răceală, nu este o idee bună să intrați în apă rece. Acest lucru, mai degrabă, înrăutățește simptomele bolii. Prin urmare, înainte de a face o baie rece, gândiți-vă dacă vă poate face mai mult rău decât bine în situația și starea voastră actuală.

2. Cum să începeți cu această terapie?

Toleranța la frig trebuie crescută treptat. Nu trebuie să vă scufundați deodată într-un iaz înghețat sau să vă plimbați prin munți în pantaloni scurți. O astfel de extremă v-ar descuraja probabil să mai efectuați o expunere ulterioară la frig și ar lăsa unele consecințe negative sub forma unei răceli sau a altor probleme de sănătate. Este mai bine să începeți cu un duș rece și să vă construiți treptat rezistența la frig.

Scăderea treptată a temperaturii în casa voastră (nu mai puțin de 18 ° C pentru adulți), plimbarea în aer liber îmbrăcați mai subțire, alternarea dușurilor reci și calde și alte metode pot fi toate de mare folos. Puteți citi mai multe despre acest subiect în articolul nostru intitulat Cum să exersați expunerea la frig? 10 sfaturi pentru începători și avansați.

3. Există riscuri și efecte secundare ale terapiei cu apă rece? 

Așa cum exercițiile fizice în exces vă pot face rău, așa și expunerea prea mare la frig. Prin urmare, acest lucru trebuie abordat cu prudență și moderație, deoarece există un risc ridicat de hipotermie și poate cauza degerături atunci când faceți exerciții în aer liber. Din acest motiv, țineți mereu cont de siguranța voastră și urmăriți semnalele corpului vostru. De asemenea, trebuie să țineți cont de faptul că frigul poate provoca senzații neplăcute. Dacă vi se pare insuportabil, nu vă încăpățânați și ieșiți din apă. Dacă încercați terapia cu aer rece, ar fi bine să vă îmbrăcați. Nici măcar câștigul unui pariu cu un prieten referitor la cine poate rămâne mai mult timp în apă rece nu merită riscul pentru sănătate.

Din acest motiv, este mai bine să începeți cu terapia cu apă rece acasă, unde aveți un control mai bun asupra procesului. Dacă ieșiți la un iaz, spre exemplu, ar fi bine să aveți mereu un însoțitor cu voi în caz că se întâmplă ceva.

Care sunt riscurile terapiei cu apă rece?

4. Este indicat să practicați această terapie înainte de a merge la culcare?

Un duș rece sau o altă formă de expunere la frig are un efect stimulant asupra organismului, și anume că, mai degrabă, vă poate trezi să ofere creierului semnalul că este timpul să mergeți la culcare. În plus, corpul începe automat să se încălzească după contactul cu frigul. Acest lucru ar putea avea, de asemenea, un efect negativ asupra scăderii naturale a temperaturii corpului, ceea ce este important pentru un somn de calitate.

Prin urmare, o baie caldă înainte de culcare este de obicei recomandată, deoarece are un efect mai relaxant. De asemenea, s-a descoperit că acest lucru poate susține și efectul natural de răcire al organismului înainte de somn. [11]

Așadar, lăsați dușul rece ca un semnal de trezire de dimineață sau în orice moment al zilei atunci când trebuie să vă treziți și să vă revigorați. În schimb, faceți o baie caldă înainte de culcare.

Dacă aveți probleme cu somnul și vă întrebați ce anume v-ar putea ajuta, citiți articolul nostru intitulat Cum să adormiți mai rapid? Încercați sfaturile noastre simple pentru un somn de mai bună calitate.

Continuarea pe gymbeam.ro

Related posts

Măsuri în România: Medicii rezidenți, dar și studenții și elevii voluntari vor fi redistribuiți începând de miercuri

Redacția

ANPC a oprit de la vânzare 31 de milioane de măști neconforme

Redacția

VIDEO Maternitatea „Elena Doamna” din Iași are saloane vechi şi grupuri sanitare ruginite

Redacția
Încarcă...