RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Telefonul, tableta şi ghiozdanul ca o ghiulea fac ravagii: o treime dintre copiii români suferă de o boală cronică

Un copil român din trei suferă de afecţiuni cronice. Aceasta este concluzia alarmantă a celui mai recent studiu care şi-a propus să evalueze nivelul de dezvoltare fizică şi a stării de sănătate la copiii şi tineriii din colectivităţile şcolare din mediul urban şi rural.

Concret, 28,1 % din copii sunt bolnavi, iar repartizarea pe mediul din care provin arată că, procentual, cei din mediul urban sunt mult mai afectaţi.

  

Studiul arată că, pe genuri de afecţiuni, există unele diferenţe între rezultatele înregistrate la copiii din mediul urban sau rural. Astfel pe primele două locuri se înregistrează, în ambele medii, aceleaşi două tipuri de afecţiuni medicale, problemele de vedere şi obezitatea. Procentele de afectare sunt net superioare în cazul copiilor din mediul urban, de trei sau chiar patru ori mai mari.  

 Apoi, de pe locul trei apar diferenţe clare între bolile de care suferă copiii din mediul urban spre deosebire de cei din mediul rural. Astfel, micuţii care trăiesc la oraş suferă de deformări serioase ale coloanei vertebrale, afecţiuni ale amigdalelor şi de astm bronşic, iar cei de la ţară au probleme cu anemia şi carenţele de creştere în greutate sau înalţime.

  Alimentaţie proastă, medici puţini   Medicul Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti şi Ilfov, a explicat că afecţiuni precum hipotrofia ponderală, hipotrofia staturală sau anemia prin carenţă de fier, des întâlnite la copiii din mediul rural, sunt provocate de o alimentaţie defectuoasă. „Mănâncă mai mult fasole şi cartofi, iar carnea roşie lipseşte aproape cu desăvârşire. La fel ca şi ouăle. Chiar dacă fac mişcare şi stau mult timp în aer liber, aceşti    copii au probleme pentru că sunt alimentaţi foarte prost

. De aici şi carenţe de creştere şi anemia. Oricum, această alimentaţie proastă se simte în starea lor generală de sănătate, mai ales că aceşti copii nu au parte nici de servicii medicale bine puse la punct pentru că în unele zone nu există nici măcar un medic de familie. La polul opus, elevii din mediul urban ajung într-un procent destul de mare obezi din cauza alimentelor de tip fast – food“, susţine medicul Sandra Alexiu.

Articol integral pe www.adevarul.ro

Related posts

A ajuns la spital după un șpriț cu alcool și detergent de vase

Ema Roman

Proiect: Persoanele care suferă de dizabilități ireversibile primesc certificat de handicap pe o perioadă nedeterminată

Redacția

Cum evităm epidemia de gripă porcină

Redacția
Încarcă...