RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași difuzează, on-line, miercuri, premiera spectacolului-lectură „Sindromul Quijote”

O nouă provocare pentru publicul iubitor al dramaturgiei de calitate! Teatrul Național – TNI „Vasile Alecsandri” din Iași difuzează on-line premiera spectacolului-lectură: „Sindromul Quijote”. Producția face parte din proiectul LECTURI³, demarat anul trecut, în noiembrie, și desfășurat lunar, la Teatru Cub, până la suspendarea spectacolelor cu public. Spectacolul-lectură îi are în distribuție pe actorii: Dumitru Georgescu, Doina Deleanu și Adi Cărăuleanu. Producția poate fi vizionată pe canalul de YouTube al Naționalului ieșean și pe pagina sa de Facebook

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași difuzează on-line premiera spectacolului-lectură: „Sindromul Quijote”. Producția face parte din proiectul LECTURI³, demarat anul trecut, în noiembrie, și desfășurat lunar, la Teatru Cub, până la suspendarea spectacolelor cu public. Spectacolul-lectură îi are în distribuție pe actorii: Dumitru Georgescu, Doina Deleanu și Adi Cărăuleanu. Producția poate fi vizionată pe canalul de YouTube al Naționalului ieșean și pe pagina sa de Facebook. Acesta este programat miercuri, 27 mai 2020, de la ora 18:00, pe SCENA 5 a Teatrului Național Iași, Vorbim despre această premieră a spectacolului-lectură: „Sindromul Quijote” de Carmen Dominte și în regia lui Radu Ghilaș. Producția face parte din proiectul LECTURI³, la Teatru Cub, până la suspendarea spectacolelor cu public. Montaj video: Vlad-Paul Ghilaș, muzică Elysium -„Dark Sewer”, Kamil Korpikiewicz, Dragoș Cohal. Proiectul LECTURI³ este realizat de Teatrul Național Iași în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași și „Alecart”.

„Sindromul Quijote”: o nouă provocare pentru publicul iubitor al dramaturgiei de calitate

El a fost inițiat din dorința de a promova dramaturgi români contemporani din România și din Republica Moldova, de a face cunoscute publicului piesele lor de teatru prin montarea unor spectacole-lectură, la Teatru Cub. Carmen Dominte, autoarea piesei selecționate, spune că:

Definițiile sunt întotdeauna incomplete, oricât aș încerca să mă încadrez în patternul obișnuit, m-am născut, am trăit și am experimentat, mereu va fi ceva care lipsește. Aș fi vrut să scriu despre mine, dar m-am trezit scriind despre ceilalți și mi s-a părut firesc să povestesc despre ei ca și cum aș spune despre mine. În fiecare secundă începe o altă poveste ce se poate intersecta cu toate variante posibile de scriere, tot așa cum printr-un punct pot trece o infinitate de linii. Cum viața mea a fost mai întâi un punct care a devenit apoi o linie, am pus în el toată imaginația mea până s-a transformat în realitate. Acum nu știu dacă cele două se mai disting între ele, și poate nici nu contează acest fapt, pentru că toate poveștile sunt oricum realități imaginate de fiecare din noi, în orice punct trăit”, consideră Dominte.

  

Carmen Dominte a primit Premiul „Cea mai bună carte a anului”, oferit de Asociația Scriitorilor din București

De arătat că dramaturgul Carmen Dominte a primit Premiul „Cea mai bună carte a anului”, oferit de Asociația Scriitorilor din București, domeniul Dramaturgie pentru volumul „Orașul de nisip”, în 2014. Dintre piesele care îi poarta semnătura, amintim: „Tărâmul vrăjit”, „Lumea lui Paparin”, „Bye-Bye America”, „Luna abțibild”, „Paganini nu mai locuiește aici”. De reamintit că, în lunile în care au fost suspendate spectacolele Naționalului, instituția a decis să difuzeze, pe Internet, o serie dintre spectacolele jucate de trupa TNI. Acestea au avut o audiență de zeci de mii de oameni, fiind extrem de apreciate în rândul publicului fidel. Pe de altă parte, în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19, este posibil ca după data de 1 iunie să fie reluate spectacole normale ale Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

BZI

Related posts

Automotor modernizat la VFU Pașcani utilizat ca „Tren al Literaturii Române”

Redacția

Când sunt Floriile în 2023. Intrarea Domnului în Ierusalim la ortodocşi şi la catolici

Redacția

Teona Gherasim le-a vorbit studenților în cadrul unui eveniment organizat la Cărturești

Redacția
Încarcă...