NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Taxele locale se vor majora! Cetățenii vor plăti cu 25% mai mult, pentru imobilele de locuit! Spațiile pentru activități economice vor fi impozitate cu până la 500%!

Conducerea municipalității a luat decizia de a majora din anul 2022, taxele și impozitele locale. Cel mai puțin afectați vor fi proprietarii imobilelor de locuit, care de anul viitor, dacă proiectul propus spre dezbatere publică va fi aprobat, vor achita cu 25% mai mult decât au achitat în anul acesta. 

Astfel dacă în prezent, impozitul pe o clădire rezidențială este de 0,08% din valoarea acesteia, din 2022 acest procent ar urma să crească la 0,1%.  În cazul în care persoanele   fizice au alte spații care nu sunt locuințe, acestea vor fi impozitate cu un procent de 1%, de 5 ori mai mare decât cel acutal care este de 0,2%.

Această măsură ar urma să-i afecteze în special pe cei care au în proprietate spații comerciale sau de producție pe persoană fizică pe care le închiriază sau le cedează gratuit folosința.

Cât privește mediul de afaceri, aici majorarea impozitelor pe imobilele nerezidențiale este de 1,5 ori, adică de la 0,4% din valoarea impozabilă a lor, la 1%.

  

Explicații pe acest subiect au fost formulate în plenul Consiliului Local, de primarul Marius Pintilie. Acesta a explicat că anumite investiții, cum ar fi modernizarea Lacului Peștișorul, au nevoie de finanțare locală.

Din păcate sunt câteva propuneri de mărire de taxe și impozite locale, încercăm să găsim finanțare pentru proiectele municipiului nostru, în special Lacul Peștișorul, vă spun sincer,” a explicat primarul Marius Pintilie

În replică, fostul viceprimar Gabriela Nedelcu a acuzat că aceste majorări nu țin cont de actuala criză economică.

În acest context de puternică criză economică în care ne găsim, eu nu cred că este oportun ca pășcănenii să aibă taxe și impozite mai mari, inclusiv persoane juridice și cele fizice și faptul că ați spus că vreți să faceți Lacul Peștișorul mărind taxele și impozitele locale, eu cred că nu este un argument. Sunt fonduri europene, sunt alte fonduri pe care le puteți atrage și nu punând taxele și impozitele mai mari la pășcăneni,” a spus Gabriela  Nedelcu, consilier local din partea PSD.

Menționăm că în proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice se are în vedere și majorarea taxei de salubrizare de la 9 lei la 12 lei, pe lună.

Advertisements

Related posts

DOCUMENT. Au fost adoptate noi restricții. Terasele se închid la ora 23:00. Măștile, obligatorii în aer liber în zone aglomerate

Redacția

Trei companii importante din Pașcani nu au semnat încă contractul cu ApaVital Iași! Vezi de ce!

Răzvan Grecu

Primarul Pintilie despre acuzele lui Olariu: ”Ecoserv aruncă deșeuri neconforme și apoi Olariu postează pe Facebook”

Răzvan Grecu
Încarcă...