RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

TAXA AUTO 2014 se modifică: Nou mod de calcul pentru timbru de mediu

Guvernul modifică Ordonanţa care stabileşte modul de recuperare a timbrului de mediu în cazul în care automobilul este vândut în afara ţării.

Ultimul proprietar al unui autovehicul scos din parcul auto naţional poate solicita restituirea valorii reziduale a timbrului de mediu pe baza copiei cărţii de identitate a maşinii, dar cu menţiunea ‘Vehicul scos definitiv din România’, în loc de ‘radiere pentru export’, se arată în proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind timbrul de mediu pentru autovehicule, supus dezbaterii publice de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, conform Agerpres.

Conform dispoziţiilor art. 8 alin. (1) din HG nr. 88/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, ‘în situaţia în care un autovehicul pentru care s-a plătit în România taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul prevăzut de ordonanţa de urgenţă şi pentru care nu s-a dispus de către instanţe restituirea acestora este scos ulterior din parcul auto naţional, ultimul proprietar poate solicita restituirea valorii reziduale a timbrului’.

  

Potrivit iniţiatorilor, modificarea este necesară deoarece sintagma ‘pentru export’ poate crea interpretări diferite, respectiv regim vamal aferent mărfurilor comunitare care părăsesc teritoriul vamal al Uniunii Europene, în loc de ‘export’ ca regim fiscal aferent mărfurilor ce sunt transferate dintr-un stat membru în alt stat membru, ca livrare intracomunitară.

La cererea de restituire a timbrului de mediu se vor anexa următoarele documente: copia cărţii de identitate a vehiculului, certificată de lucrătorul serviciului public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, cu menţiunea ‘Vehicul scos definitiv din România’ (în loc de ‘radiere pentru export’ cum este în prezent), certificatul de radiere cu menţiunea ‘Vehicul scos definitiv din România’, emis de serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculări a vehiculelor (în original şi copie), precum şi documentul care atestă faptul că autovehiculul a fost transferat în alt stat, respectiv factura/contractul de vânzare – cumpărare sau declaraţia vamală de export, după caz, în original şi copie.

Proiectul de HG este supus dezbaterii publice până la data de 20 noiembrie 2014, iar cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii la sediul MMSC.

În data de 15 martie 2013 a intrat în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule iar din acel moment taxa auto este calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a maşinii.

Timbrul de mediu se aplică pentru autovehiculele din categoria M1, M2, M3, cu precizarea că pentru categoria de autoturisme cu normă de poluare Euro5, Euro4 şi Euro3 formula ia în calcul în proporţie de sută la sută emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse în normele de poluare non-euro, Euro 1 şi Euro 2 se aplică actuala formulă prevăzută prin Legea 9/2012, ce ia în calcul capacitatea cilindrică.

Pe de altă parte, taxa creşte pentru maşinile Euro3 şi Euro4 în cazul versiunilor diesel.

sursa Agerpres.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Falimentul Siretul S.A. amânat pentru luna noiembrie. În octombrie fabrica va împlini 41 ani de existență

Răzvan Grecu

Vizite scurte tip City Break cu trenul Iași-Chișinău-Odesa, cu automotorul modernizat la Pașcani

Redacția

Ministrul Economiei: Bani nerambursabili pentru firmele afectate de epidemie, inclusiv pentru cele fără salariați, cu un singur asociat

Redacția
Încarcă...