NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Tăcerile și chipurile fermecate ale lutului ars

După un an dificil, în care târgurile de ceramică din Moldova au fost suspendate, 2021 le-a readus în atenția publicului pasionat de aceste manifestări dedicate culturii tradiționale. Cele mai importante două târguri ale olarilor au fost organizate anul acesta la Rădăuți, în perioada 27-29 august, și la Iași, în perioada 25-27 iunie.

Ultimul mare târg de olari al verii a avut loc și anul acesta, în perioada 27-29 august, la Rădăuți, în județul Suceava, cunoscut centru de olărit grație ceramicii roșii, care a fost produsă zeci de ani de olarii rădăuțeni, dar și ceramicii negre de Marginea, din apropiere. Manifestarea se desfășoară anual aici din 1983. Din păcate, olarii autentici sunt tot mai puțini de la an la an.

Rădăuții au devenit un reper în lumea olarilor pentru că aici a trăit și a lucrat celebrul meșter Constantin Colibaba (1900-1975), cel care a dus peste tot în lume faima ceramicii de Kuty, unică din punctul de vedere al coloritului și al formelor vaselor. Acest tip de ceramică s-a răspândit în Bucovina austriacă din localitatea Kuty, de pe Valea Ceremușului, din Ucraina de azi, și este inconfundabilă grație celor patru culori folosite – alb, galben, verde și maroniu, reprezentând cele patru anotimpuri, dar și decorului realizat prin tehnica „sgrafitto“ (desenarea unor simboluri/motive prin incizarea mai fină sau mai adâncă). În familia Colibaba, meșteșugul s-a transmis din generație în generație vreme de două veacuri. La ediția din acest an a târgului de la Rădăuți, familia de ceramiști Iacinschi, din Botoșani, a fost prezentă cu vase de tip Kuty.

Advertisements

Târgul olarilor şi meşterilor populari „Ochiul de Păun” aduce anual la Rădăuți atât olari cunoscuți din Moldova, atâția câți mai sunt azi, dar și din alte centre de olărit din țară, din Republica Moldova și din Bucovina de Nord: Horezu, Baia Mare, Marginea, Corund, Chișinău, Cernăuți.

Advertisements
  

continuare pe ziarullumina.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Neamţ: Arheologii au descoperit vechiul cimitir al Mănăstirii Văratec. În morminte au fost găsite inscripţii, monede şi un document

Redacția

Expoziție de motive tradiționale românești pe țesături bucovinene

Ema Roman

Trei biserici din Paşcani îşi sărbătoresc duminică hramul

Teona Gherasim
Încarcă...