RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Studiu SNSPA: Corectitudinea – considerată de protestatarii de la Universitate o calitate pe care trebuie să o aibă viitorii politicieni

Protestatarii de la Universitate consideră că printre calitățile pe care trebuie să le aibă viitorii politicieni se numără corectitudinea și integritatea, conform unui studiu realizat de Departamentul de Sociologie al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), pe 6 noiembrie, în intervalul orar 18,00-23,00.

  

 

La cercetarea în cadrul căreia au fost realizate 300 de interviuri cu manifestanți, fiind intervievate aproximativ 10% dintre persoanele care au fost prezente în Piața Universității în seara zilei de 6 noiembrie, s-a pus întrebarea ”Care este cea mai importantă calitate pe care vreți să o aibă viitorii oameni politici?”, răspunsurile fiind: corectitudine (15%), integritate (10%), cinste (8%), onestitate (8%), sinceritate (4%), altele (52%), nu știu/nu răspund (3%).

Alte calități nominalizate de intervievați, dar care nu depășesc 2% dintre opțiuni, au fost ”conștiință”, ”demnitate”, ”onoare”, ”etică”, ”profesionalism”, ”patriotism” etc.

Chestionat referitor la faptul că șeful statului, Klaus Iohannis, a invitat la negocieri vinerea trecută și reprezentanți din ”stradă”, 34% cred că acesta este un lucru bun, 21% ”nici bun, nici prost”, 20% foarte bun,12% prost, 12% foarte prost, iar 1% nu știu/nu răspund.

Întrebat cât cred că vor sta în stradă împreună cu ceilalți protestatari, 71% dintre cei chestionați au spus că ”oricât este necesar pentru schimbarea clasei politice”, 10% — până la dizolvarea Parlamentului, 8% — până la numirea unui nou Guvern, iar 11% — altă variantă.

Chestionați, având în vedere faptul că peste câteva luni sunt alegeri pentru Primăria Generală a Capitalei, pe cine ar alege mai degrabă, 47% au răspuns că un independent, 35% — reprezentant al unui partid nou, 4% — politician de la PNL, 1% — politician de la PSD, 2% — politician de la alt partid, iar 11% nu știu/nu răspund.

Un set de întrebări s-a referit la cine cred cei chestionați că ar putea rezolva problemele cu care se confruntă România. 83% nu cred că ar putea rezolva actualii politicieni, sub presiunea populației. 50% sunt de părere că ar putea rezolva alți politicieni decât cei ai actualelor partide, iar 82% — specialiști competenți care să-i înlocuiască pe politicieni.

La întrebarea ”Dvs personal v-ați simțit reprezentat(ă) de vreun participant la întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu societatea civilă?” răspunsurile au fost: Adrian Despot (11%), Nicușor Dan (4%), Liviu Mihai (2%), Sorin Ioniță (2%), Tudor Chirilă (2%), altul (11%), niciunul (17%), nu știu cine a participat (10%), 41% — nu răspund.

În ceea ce privește profilul demografic al celor intervievați, 52% sunt bărbați, 48% femei, 43% au între 21 și 30 de ani, 35% între 31 și 40 de ani, 10% între 41 și 50 de ani, 6% sub 20 de ani, 6% peste 50 de ani.

Un procent de 54% dintre respondenți au studii universitare, 26% au absolvit liceul, 17% studii post-universitare, 1% școala generală, iar 1% școala profesională.

75% dintre respondenți sunt angajați, 17% — elevi/studenți, 3% — pensionari, 2% — șomeri, 1% — casnici, 2% nu răspund.

Un procent de 74% sunt ortodocși, iar 14% atei.

Eșantionul a fost realizat pe cote de gen și vârstă, prin eșantionare pe hartă (harta Piața Universității), fiind definite 14 zone de eșantionare. Echipa de operatori a fost formată din 16 persoane. Coordonatori științifici au fost prof. univ. dr. Vladimir Pasti, conf. univ. Marius Pieleanu și conf. univ. dr. Alfred Bulai.

Sursa: AgerPres.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Cum dublăm viaţa cauciucurilor de iarnă. Experţii prezintă ponturile esenţiale pentru depozitarea pneurilor „în repaos“

Redacția

Iniţiativă legislativă privind ELIMINAREA plăţii OBLIGATORII a taxei radio-tv

Redacția

Pierdut certificat constatator (18.05.2017)

Redacția
Încarcă...