RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

STUDIU realizat de „Cuza“: 21% dintre elevii de la ţară merg la facultate, faţă de 54% de la oraş

Universitatea „Cuza“ a realizat un studiu printre elevii din sate, pentru a le vedea motivaţiile.

 

  

Reprezentanţii Universităţii „Al.I. Cuza“ au realizat un studiu aplicat în zece licee din oraşe şi sate sub 10.000 de locuitori, care a scos în evidenţă faptul că tinerii care aleg să urmeze cursurile unui facultăţi sunt împinşi în spate de speranţa într-un viitor mai bun decât al părinţilor şi de a avea o carieră care să le asigure asta.

„Studiul a fost realizat pe baza unor paneluri de discuţii la care au participat peste 500 de elevi din clasele terminale faţă în faţă cu studenţi voluntari şi consilieri în carieră ai UAIC. Pentru o autenticitate şi o deschidere mai mare, elevii au avut posibilitatea să răspundă anonim la întrebările privind argumentele care i-ar convinge să aleagă o facultate. Acestea au fost organizate şi analizate pe arii tematice, în funcţie de menţionările spontane ale elevilor“, au precizat reprezentanţii uni­versităţii.

Răspunsurile elevilor cu privire la motivele care îi determină să urmeze şi cursurile unei universităţi s-au legat şi de posibilitatea de a obţine burse, sprijinul familiei şi gândul la o bunăstare financiară, însă elevii au precizat că rezultatele de la bacalaureat vor influenţa eventuala decizie de a merge la facultate.

„Lipsa de informare cu privire la oportunităţile de educaţie, dar şi o încredere în sine scăzută, îi împiedică pe cei mai dezavantajaţi elevi să se orienteze către facultate. Odată ajunşi stu­denţi, aceiaşi factori conduc la un risc crescut de excluziune socială, precum şi la un abandon universitar ridicat“, a precizat Irina Şubredu, psiholog şi consilier în carieră de la UAIC.

Un raport al Ministerului Educaţiei arată că doar 20,8% din tinerii din mediul rural urmează studii superioare, în comparaţie cu 53,9% din mediul urban.

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Eveniment cu scop caritabil la Colegiul „Mihail Sadoveanu”

Iulia Huțanu

Cum se vor împărţi catedrele pentru dascălii plătiţi cu ora

Redacția

Locul III obținut de Colegiul “Sadoveanu” în Tabăra Națională de Chimie

Oana Cordoneanu
Încarcă...