RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Studiu nou: Copiii sub 5 ani au o cantitate de virus de 10 până la 100 de ori mai mare decât adulții

Copiii pot fi purtători ai unei încărcături mari de coronavirus, arată un studiu care contrazice ce se credea până acum. Cercetările făcute la începutul pandemiei nu găsiseră dovezi că cei mici contribuie în mod semnificativ la răspândirea COVID-19.

Noul studiu a găsit la copiii cu vârste sub 5 ani o cantitate de virus de 10 până la 100 de ori mai mare decât la adulți în căile respiratorii superioare. Acest lucru înseamnă că ei sunt un factor principal de transmitere în cadrul comunităților lor.

Noua cercetare a fost publicată în revista de pediatrie JAMA Pediatrics din Statele Unite. Deși cercetătorii nu au studiat transmisibilitatea virusului, ridică totuși întrebări cu privire la redeschiderea școlilor și grădinițelor în siguranță. 

„Am observat că că unii dintre copiii testați pozitiv aveau o încărcătură virală mai mare în nas, în comparație cu copiii mai mari sau adulții”, a spus dr. Taylor Heald-Sargent, medic pediatru și conducătorul cercetării, pentru CNN.

  

Studiul a vizat analizarea a 145 de probe colectate de la pacienții cu simptome moderate, la o săptămână de la apariția acestora. 46 dintre acestea erau de la copii sub 5 ani, 51 de la copii cu vârsta între 5 și 17 ani și 48 erau adulți între 18 și 65 de ani.

Probele au fost colectate în perioada martie-aprilie, de la diverși pacienți din Chicago, Statele Unite.

Cercetătorii spun că este nevoie în continuare de alte studii, care să arate contagiozitatea la copii. „Până acum, boala nu pare că se transmite în principal de la copii”, a precizat dr. Taylor Heald-Sargent.

Alți experți, care nu au participat la cercetare, au spus că nu sunt surprinși de noua descoperire. 

„Informațiile din pediatrie în legătură cu coronavirusul nu fost la fel de multe ca la adulți, așa că un astfel de studiu este binevenit”, a spus dr. Alpana Waghmare, medic pediatru din Seattle. Ea a precizat că dovezile sunt consistente și că sunt în acord cu alte studii de până acum.

Coordonatorul studiului a adăugat că noile descoperiri vor ajuta la stabilirea unor noi reguli în școli și grădinițe, pentru a preveni la răspândirea COVID-19, cum ar fi o atenție sporită la lipsa spațiului personal, igiena copiilor, modul lor de joacă sau ștergerea ochilor și a nasului. Astfel, va fi dificilă prevenirea răspândirii, însă este important ca acest lucru să aibă loc.

„E o corvoadă să-i faci să poarte mască, să se spele pe mâini și să nu pună orice în gură sau în nas. Însă, adulții care au un comportament corespunzător pot deveni un model pentru ei”, a completat ea.

digi24

Related posts

Boloș, despre sistemul de sănătate publică: „În 2027 vor fi spitale noi în toate colţurile ţării”

Redacția

Cum să eviți excesele de Revelion?

Redacția

Analize gratuite fără liste de așteptare

Redacția
Încarcă...