De la momentul în care ne conectăm la computerul de la serviciu până la ultima pauză de cafea înainte de sfârșitul zilei, există o mulțime de momente în care angajații nu lucrează din punct de vedere tehnic.
Acesta este subiectul unei cercetări efectuate de Sophie Rauch de la ESCP Business School din Paris, care spune că a fost inspirată să aprofundeze acest subiect datorită serialului TV „The Office”. „Ceea ce m-a frapat la acest serial a fost faptul că mi s-a părut că descrie foarte bine munca de zi cu zi, într-un mod destul de satiric și amuzant, dar în același timp foarte precis. Și, de fapt, în serial, ceea ce este frapant este că ei petrec foarte puțin timp lucrând”, a declarat ea pentru Euronews Next.
Ea a întocmit o listă de 38 de activități pe care oamenii le fac la locul de muncă și care constituie „non-lucru” – orice acțiune care nu este direct utilă pentru companie sau pentru muncă.
Este similar conceptului sociologului suedez Roland Paulsen de „muncă mimată”, care reprezintă activitățile private pe care oamenii le desfășoară la locul de muncă și care a făcut obiectul cărții sale din 2014 pe această temă.