NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Student la USAMV Iași, păcălit prin metoda SelfPay! S-a lăsat atras de un apartament de lângă Curtea de Apel Iași. Metoda este necunoscută și pentru polițiști

Un student în anul IV la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) Iași a fost înșelat printr-o metodă incredibilă. În urmă cu câteva zile, tânărul de 23 de ani din Botoșani a vrut să închirieze un apartament în Iași pe perioada anului universitar 2020-2021. A căutat apartamente pe site-urile de anunțuri până a găsit o ofertă aparent de nerefuzat: chirie de 1.400 lei/lună pentru două camere, în zona ultracentrală a orașului, pe strada Sărărie nr.6, chiar lângă sediul Curții de Apel Iași. Andrei R. a mușcat momeala și a început să converseze cu presupusul proprietar al apartamentului.

„Discuțiile au început pe WhatsApp cu cineva care s-a recomandat Claudia Daniela Barabaș. Mai târziu am aflat că e din Timișoara. Mi-a spus că este un apartament cu două camere fără să indice cu exactitate blocul. Mi-a spus că pot să stau o lună și, dacă lumea e mulțumită, vom extinde perioada. Totul părea în regulă”, a povestit Andrei R..

Studentul s-a trezit cu o rezervare de apartament pe site-ul Airbnb

La un moment dat, așa-zisul proprietar i-a transmis studentului că poate să înregistreze o rezervare pe site-ul Airbnb, specializat în închirierea de apartamente.

„Trebuie să le plătiți celor de la Airbnb chiria pe prima lună (nu se plătește garanție). Dacă vă place, vă puteți muta și aveți deja chiria plătită pe prima lună, urmând ca pe viitor, după ce semnăm contractul, să imi trimiteți banii direct mie, folosind Airbnb doar prima lună. Dacă nu vă place, pur și simplu îl refuzați, puneți cheile înapoi în lockbox și o să vă dea banii înapoi în aceeași zi. Doar că trebuie să îi refuzați în maximum 24 ore”, se arată în conversația client-proprietar.

După ce s-au înțeles în privința termenilor, Andrei R. a intrat pe chat direct pe site-ul Airbnb pentru a discuta cu administratorul. Acolo a dat peste o anumită Roxana Iancu.

„Am intrat pe un chat direct unde am vorbit cu o persoană care mi-a indicat cum să fac plățile. Mi-a spus să mă duc la un automat SelfPay și să achit suma de 1.400 lei. Mi-a spus să plătesc și garanția de 1.400 lei. I-am spus că proprietara nu mi-a cerut această sumă. Până la urmă, am plătit și acea garanție. Mi-a cerut să-i trimit poze cu chitanțele care au un cod, pentru a putea fi scoși banii. Am primit un mail de la ei de confirmare. Mai târziu mi-am dat seama că aceste mail-uri sunt false”, a mai transmis păgubitul.

Clientul a depus reclamația la secția a II-a Poliție, dar este greu de crezut că vor fi prinși făptașii

După ce a fost convins că în sistem s-a înregistrat că trebuie plătită și garanția pentru apartament, Andrei R. a simțit că este înșelat, dar era prea târziu. În consecință a depus o reclamație la Secția a II-a Poliție.

„Am trimis toate chitanțele cu codurile respective. Dacă cineva găsește o astfel de chitanță poate folosi codul și să scoată bani. Am sunat înapoi pe WhatsApp, dar nu mai răspundea nimeni. Între timp a fost scos și anunțul de pe OLX. Duminică (14.09.20200) am fost să depun reclamația la Poliție. Eu vreau să trag un semnal de alarmă pentru alții care ar putea fi păcăliți ca mine”, a mai spus tânărul student.

Polițiștii caută persoanele implicate în această înșelăciune, dar transmit și o serie de recomandări

Toată această situație seamănă cu „metoda accidentul”, folosită în general de pușcăriași, care au complici în libertate. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași au transmis că au deschis cercetările pentru identificarea autorilor care sunt bănuiți de comiterea infracțiunii de înșelăciune. Singura dovadă care ar putea ajuta ancheta este un act de identitate folosit de presupusa proprietară a apartamentului. Este vorba despre Claudia Daniela Barabaș, cu domiciliul în municipiului Timișoara, strada Polonă. Există posibilitatea ca în această situație să fie vorba și de furt de identitate. Reprezentanții IPJ au transmis că un caz similar a mai fost înregistrat la începutul lunii, când o tânără a fost înșelată atunci când a vrut să închirieze un apartament tot în zona centrală. Mai mult, polițiștii recomandă ca, pe viitor, clienții să aleagă modalități de plată sigure: transferuri bancare, numerar, prin agenții imobiliare etc. Aurora Voicilă, purtătorul de cuvânt al IPJ Timiș, a transmis că va pune la dispoziție toate informațiile disponibile agenților de la Iași, pe perioada anchetei.

bzi

Advertisements

Related posts

Doi bărbați din Ciohorăni sunt cercetați de poliție, după ce au furat dintr-o stână

Redacția

Furt în amiaza mare la un magazin din Paşcani! Totul a fost surprins de camerele de luat vederi

Ema Roman

Cetăţean roman, depistat pe Aeroportul Internaţional din Iaşi cu dispozitivede tip skimming

Redacția
Încarcă...