RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Statul la stat. Rețeta primarilor incompatibili rămași fără funcții: Își pun rudele să candideze și se angajează consilieri la primărie

Au transformat primăria într-o afacere de familie. După ce au fost demiși pentru incompatibilitate, mai mulți primari și-au pus soțiile, copiii ori părinții să candideze, astfel încât să poate conduce, în continuare, din umbră, instituția. În plus, după demitere, edilii s-au angajat peste noapte consilieri personali ai viceprimarilor care le-au preluat atribuțiile. Urmăriți un nou episod al campaniei Statul la Stat.

Comuna Slătioara, județul Vâlcea. Pe Sorin Romcescu îl găsim tot în biroul primarului, deși nu mai ocupă această funcție din luna ianuarie. Atunci a fost demis de prefect după ce instanța l-a declarat incompatibil. A găsit o metodă simplă de a rămâne, totuși, la cârma primăriei, chiar și neoficial.

Reporter: În ianuarie.

Sorin Romcescu, fost primar Slătioara: Da. 13 ianuarie.

  

Reporter: Și de atunci continuați să veniți la primărie.

Sorin Romcescu: Continui să vin la primărie deoarece acum sunt consilierul viceprimarului cu atribuțiuni de primar.

Reporter: A, sunteți consilierul viceprimarului.

Sorin Romcescu: Da. Deci activez, sunt activ la… Da, deci sunt consilierul viceprimarului cu atribuțiuni de primar, până la alegerile care vor fi în 27.

Reporter: Consilier personal .

Sorin Romcescu: Personal, personal. Da, exact.

Timp de trei ani, îi este interzis să mai candideze pentru vreo funcție publică. A fost șeful comunei vreme de doisprezce ani și vrea să păstreze, în familie, scaunul de primar. În locul său, va candida soția, angajată și ea a instituției, pe postul de contabil.

Reporter: S-ar putea să fie voci care… domnule, tot dânsul o să conducă primăria.

Sorin Romcescu: Nu, nu este adevărat. Nu voi conduce eu primăria. Va face echipă cu actuala…, cu consiliul local, cu viceprimarul care e, deci lucrurile vor merge în continuare.

Doamna lucrează la parterul clădirii. Fostul primar ne duce să o cunoaștem. Încă de la început, proaspăta candidată ține să ne precizeze că își ia foarte în serios rolul.

Camelia Romcescu, soția fostului primar: Sunt o femeie puternică.

Sorin Romcescu: Ha, ha, ha, v-am spus.

Camelia Romcescu: Și cred că voi duce până la capăt.

Reporter: Mai puternică decât soțul?

Camelia Romcescu: Noi suntem un tot unitar, deci el este jumătatea mea și împreună cred că putem duce, adică nu cred, sunt sigură de acest lucru.

Reporter: Care ar fi rolul dânsului, după ce dumneavostră vreți prelua această funcție, dacă veți câștiga alegerile?

Camelia Romcescu: Decizia îi aparține. Deci eu nu sunt o marionetă.

Totuși, fostul primar nu are de gând să stea, prea mult, pe tușă iar la alegrile locale din 2024 vrea să își ia înapoi funcția de la soție.

Camelia Romcescu: Eu mi-am asumat responsabilitatea pe mandatul până în 2024. De aci încolo vom vedea.

Reporter: După asta îl lăsați pe soț.

Camelia Romcescu: Nu că îl las, că asta nu e o moștenire și nu e un monopol, cum spun ceilalți.

Reporter: Poate candidați amândoi, cum ar fi?

Camelia Romcescu: Deci nu. Nu se pune problema de a candida împreună.

Ajungem în localitatea Scundu. Și aici primăria este o afacere de familie. Dumitru Blejan a condus instituția vreme de 20 de ani. A câștigat și alegerile de anul trecut, dar mandatul nu i-a fost validat, fiind declarat incompatibil de instanță. Imediat, fiul său a fost ales viceprimar de către consilierii locali, colegii de partid ai fostului primar. Astfel, fiul a preluat atribuțiile tatălui, iar atribuțiile de viceprimar ale fiului au fost preluate de un consilier local. Ca să rămână, chiar și neoficial, la conducerea primăriei, Dumitru Blejan a devenit consilierul personal al acestui ales local cu rol de viceprimar.

Reporter: De ce nu consiliați direct viceprimarul cu atribuțiuni de primar?

Dumitru Blejan, fost primar Scundu: Nu îmi permite legea, devine incompatibilitate.

Reporter: De ce?

Dumitru Blejan: Păi e fiul meu.

Decizia instanței i se pare nedreaptă și spune că doar fiul său îi poate duce proiectele mai departe. Mai ales că a avut grijă să îl inițieze în tainele meseriei de primar.

Dumitru Blejan: L-am și luat cu mine, cunoscând bine Bucureștiul, unde am depus proiecte, unde am fost la instituții și cred că a văzut și a prins și acest gust.

Reporter: Se naște întrebarea legitimă dacă nu cumva fiul este doar un interpus iar dumneavoastră veți conduce, în continuare, primăria din umbră?

Dumitru Blejan: Nu. Nu facem așa ceva, nu amestecăm lucrurile.

Mihai Blejan, fiul fostului primar: Nu este vorba de un interpus, tatăl meu este în spatele meu cu toată experiența pe care o deține, experiența vieții și experiența în administrația publică.

La final, îi mai predă fiului o lecție esențială: cum să te pui bine cu jurnaliștii care te vizitează și chiar să încerci să le oferi o mică… atenție.

Reporter: Vă mulțumesc tare mult.

Dumitru Blejan: Plecați?

Reporter: Da.

Dumitru Blejan: Așteptați două minute, vă rog. Ați închis? Închideți camera, vă rog. Nu plecați fără un pahar. Avem o sticlă de… de doi copii pe noapte. Dar plecați în particular, și niște miere.

Reporter: Nu, în nicun caz.

Dumitru Blejan: Nu, fără nicio problemă.

Reporter: În niciun caz, nu.

Dumitru Blejan: De ce?

Reporter: Nu. Mulțumim frumos.

Dumitru Blejan: Păi de ce? Păi stați puțin că nu facem nimic, că nu am spus-o înainte, haideți, vă rog frumos.

Reporter: Nu e vorba de asta, dar nu se face așa ceva.

Dumitru Blejan: Dar nu o faceți ca obligație, nu faceți ca nimic.

Reporter: Nu, mulțumim frumos, suntem ok.

Dumitru Blejan:Chiar nu vreți?

Reporter: Absolut deloc. O zi bună să aveți, sănătate, numai bine.

Și primarul din Filiași, Costeluș Gheorghe, a pierdut mandatul din cauza unei incompatibilități. S-a gândit că numai un membru al familiei îi poate continua proiectele. Prima variantă de candidat a fost soția. Până la urmă, din anumite considerente personale, l-a ales pe tatăl său.

Costeluș Gheorghe, fost primar Filiași: Asta ar fi însemnat să ajungem în situația în care să ne neglijăm familia… și atunci am decis să nu apară soția mea sub nicio formă, pentru a putea să ne ocupăm și de familie și colegii, la propunerea domnului viceprimar, au votat în unanimitate pentru tatăl meu ca și candidat pentru primăria orașului Filiași.

De altfel, tatăl fostului primar este deja viceprimar și a preluat, până la alegeri, atribuțiile de primar ale fiului demis.

Marin Gheorghe, tatăl fostului primar: Noi ne-am consultat și înainte de a deveni eu primar interimar, ne consultăm și acum și vom continua să ne consultăm ca să ducem proiectele la bun sfârșit. Astfel nu se poate, munca în echipă este cea mai roditoare.

Pe 27 iunie vor avea loc alegeri locale parțiale pentru primari în 35 de localități din toată țara.

digi24

Related posts

VIDEO Zelenski a vizitat linia frontului și întâlnit cu soldații brigăzii care apără Kupiansk

Redacția

Copil de 4 ani, infectat cu coronavirus, la Sibiu

Redacția

Rusia pregăteşte un referendum fals în regiunile Herson şi Zaporojie, acuză Zelenski

Redacția
Încarcă...