RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
EconomieNațional

Statul la stat. Instituție a statului, transformată în organizație de partid, pentru că se plătește bine și nu se face mai nimic

Au tranformat o instituție a statului într-o organizație de partid. Se întâmplă în județul Hunedoara unde toți reprezentanții societății civile și consilierii județeni din Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, pe scurt ATOP, sunt actuali sau foști membrii PSD. Un organism al statului român, cu rol pur consultativ, transformat de liderii politici locali într-o sinecură pentru clientela de partid. Fiecare dintre membri primește peste două mii de lei lunar, doar pentru că participă la o ședință.

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică din Hunedoara are trei membri din partea comunității: Rodica Dimulescu, Radu Barb și Rodica Urșica. Legătura lor cu societatea civilă nu este foarte clară. Sigur este faptul că, toți sunt membrii PSD și au fost numiți în ATOP direct de șeful lor de partid, președintele Consiliului Județean, Laurențiu Nistor. Fiecare încasează lunar aproximativ 2.100 de lei pentru că participa la o singură ședință unde discută lucruri fără nicio finalitate, ATOP fiind doar un organism consultativ.

„Dacă mă întrebați pe mine, eu consider că sunt potrivit să fac parte din ATOP pentru că am mulți prieteni pe Facebook”

Reporter: Se naște întrebarea, legitimă până la urmă, cum de au fost numiți din partea societății civile, trei membrii de partid?
Radu Barb, membru ATOP: Asta… Întrebarea trebuie să o puneți în altă parte. Dacă mă întrebați pe mine, eu consider că sunt potrivit să fac parte din ATOP.

Radu Barb este membru PSD, angajat al Consiliului Județean, iar anul trecut, pentru două luni, a fost chiar deputat. L-a înlocuit pe șeful său de partid Laurențiu Nistor care și-a dat demisia din Parlament după ce a câștigat șefia Consiliului Județean. Spune că numirea sa este legitimă deoarece are mulți prieteni virtuali, deci este un reprezentant al societății civile.

  

Radu Barb, membru ATOP: Am prieteni pe Facebook, cinci mii de prieteni, pagină publică, sunt absolut ok, deci nu…, da, fac parte din scietatea civilă și sunt implicat.
Reporter: O recomandare către președintele Consiliului Județean din partea vreunei organizații există?
Radu Barb: Acum, nu vreau să fiu lipsit de modestie dar domnul președinte își cunoaște foarte bine oamenii pe care și-i numește, adică, nu pot să mă duc eu să mă recomand.
Reporter: Oameni de partid.
Radu Barb: Nu neapărat.
Reporter: Sunteți membru de partid, coleg cu dânsul.
Radu Barb: Prea mult spus coleg cu dânsul, dânsul face parte din altă elită, din altă parte a partidului, eu sunt simplu membru”.

Cadou din partea șefului de partid, un loc în ATOP

Între 2016 și 2020 Rodica Dimulescu a fost consilier județean din partea PSD. Acum lucrează la o școală din Orăștie și a primit cadou din partea șefului de partid un loc în ATOP. Am mers să o căutăm și să aflăm ce o recomandă pentru o astfel de funcție.

Colegă a Rodicăi Dimulescu: Este în timpul orelor de serviciu și a zis că după orele de program, eventual.
Reporter: Când după orele de program?
Colegă: După ora două, după ce termină orele.
Reporter: Păi, în pauză nu poate ieși un minut? Măcar să îi spunem despre ce e vorba.
Colegă: Eu i-am spus că o căutați și…
Reporter: Puteți să îmi dați și mie numărul dânsei, ca să îi dau un SMS?
Colegă: Nu, nu.

Rodica Urșica este membru PSD, consilier local al partidului în localitatea Geoagiu și lucrează la un hotel. A fost numită în Autoritate, tot ca reprezentant al societății civile.

Reporter: Vă deranjez de la Digi24, Toma Petcu…
Rodica Urșica, membru ATOP: Nu pot să vorbesc acum. Sunt într-o ședință la Deva, nu pot să vorbesc, o să vă resun eu.
Reporter: Când mă sunați doamnă, când mă sunați dumneavostră?
Rodica Urșica, membru ATOP: O să vă sun.
Reporter: Nu vreți măcar să vă spun despre ce este vorba?
Rodica Urșica, membru ATOP: Nu pot, nu pot, acum. Nu pot, chiar nu pot.
Reporter: Nu puteți. Când mă sunați?, spuneți-mi dumneavostră ca să știu.
Rodica Urșica, membru ATOP: Vă sun.
Reporter: Când?
Rodica Urșica, membru ATOP: Astăzi după ora două.

Evident că doamna Urșica nu ne-a mai sunat. Să obținem un punct de vedere de la președintele Consiliului Județean Laurențiu Nistor a fost practic imposibil.

Președintele Consiliului Județean, imposibil de contactat

Reporter: La domnul Nistor vrem să ajungem și noi.
Angajat CJ: Da. Haideți să vă scriu în caiet și să sun.
Reporter: Vă rog.

Nu ajungem decât până la ușă. Purtătorul de cuvânt Bogdan Hăulică ne spune că Laurențiu Nistor este într-o ședință și ne va contacta după ora 14:00, când se va elibera. După-amiază, ne transmite că a mai apărut o ședință și că de fapt, nu crede că ne putem vedea cu președintele Consiliului Județean.

Reporter: Îmi puteți da un telefon când se eliberează, pentru că eu voi rămâne în Deva în seara asta și poate reușim să ne vedem.
Bogdan Hăulică, purtător de cuvânt: Mi-e greu să cred că diseară va…, adică nu știu cum să procedez.
Reporter: De ce vă este greu?
Bogdan Hăulică: Spuneți-mi dumneavostră cum vreți să procedez.
Reporter: E foarte simplu. Eu vă cer un punct de vedere pentru un material, nu dumneavostră, președintelui Consiliului Județean și aș vrea să știu dacă dânsul îmi dă, oficial acest punct de vedere, sau nu.
Bogdan Hăulică: O să vorbesc cu domnul președinte după ce termină ședințele și să vedem ce program are mâine.

Până la urmă, că nu ne-a mai sunat deloc. Din ATOP mai fac parte, potrivit legii, și șase consilieri județeni. Ați ghicit. Cinci dintre ei sunt membrii PSD, iar al șaselea este un fost social-democrat plecat acum la ProRomânia.

„Situația are tentă de sinecură”

Dacian Micula, consilier județean USR: Situația are tentă de sinecură, tocmai din această cauză. Adică și membru care nu este din PSD, are legătură cu PSD, fiind în trecut în PSD.

Niciunul dintre politicienii hunedoreni, membrii ATOP, nu au dorit să ofere un punct de vedere legat de activitatea lor. Fie au motivat că sunt în vreo ședință, plecați din localitate ori, conduc mașina și nu pot vorbi.

Andrei Socaci de pildă, este și angajat al companiei de apă a Consiliului Județean. Nu l-am găsit la serviciu.

Coleg al lui Andrei Socaci: E plecat, nu este.
Reporter: Putem lua și noi legătura cu dânsul? De la Digi24, suntem.
Coleg: Nu știu, nu am numărul lui de telefon. Ne filmați?
Reporter: Camera merge, da.
Coleg: De ce?
Reporter: Pentru că merge.
Coleg: Aveți autorizație să filmați înăuntru, ați vorbit cu cineva?
Reporter: Sunteți o instituție publică?
Coleg: Da.
Reporter: Păi… E interzis filmatul?
Coleg: Nu știu.
Reporter: Stați o secundă.
Coleg: La revedere.

Reporter: Îmi puteți da un punct de vedere prin telefon?
Andrei Socaci: Nu. Există un birou de comunicare și dacă e ceva, luați legătura cu colegii și vă răspund.
Reporter: Păi, v-am spus că mă interesează un punct de vedere personal, din punct de vedere al activității dumneavostră personale în Autoritate.
Andrei Socaci: Nu, prin telefon nu vă pot da niciun punct de vedere.

„Dacă indemnizația ar fi la o sumă simbolică de 100 de lei, nu s-ar mai fi întâmplat așa”

Marius Mutulescu, consilier județean PNL: Eu sunt convins că, dacă această indemnizație ar fi la o sumă simbolică de 100 de lei, nu s-ar mai fi întâmplat așa. S-ar fi găsit specialiști care chiar să contribuie la ordinea publică din județul Hunedoara.
Reporter: Adică politicienii nu ar mai fi interesați să…
Marius Mutulescu: Nu, păi bineînțeles că nu.

Victoria Dunca este un alt consilier județean plasat în ATOP.

Victoria Dunca: Eu conduc mașina și știți că nu avem voie să vorbesc, să reveniți puțin mai târziu că sunt în trafic. O să revin, eu.
Reporter: Doamnă, în cât timp să revin?

Nu ne-a mai sunat, ba chiar ne-a închis telefonul când am contactat-o noi. Din aproape în aproape am ajuns și la primăria Lupeni. Aici lucrează un alt consilier județean PSD, membru ATOP: Maria Ivăniși.

Paznic la primaria Lupeni: Este la Consiliul Județean la ședință, acum am vorbit cu secretara, a sunat-o pe doamna.
Reporter: La ce ședință e?
Paznic: Nu știu.
Reporter: Păi, nu e nicio ședință că de acolo venim noi.

Marius Mutulescu, consilier județean PNL: Cam acolo se învârte, trei mii și ceva. Este un salariu care dacă ar lucra într-un sistem privat ar fi trebuit să meargă la servici opt ore sau chiar zece ore pe zi ca să primească suma asta.

ATOP este însă doar o autoritate consultativă. Asta înseamnă că membrii săi nu pot face decât niște banale recomandări către instituțiile care se ocupă cu ordinea publică. Indemnizația fiind una consistentă, liderii politici din teritoriu au transformat instituția într-o sinecură pentru clienții politici. În Parlament există un proiect de lege care prevede eliminarea indemnizației pentru cei care fac parte din ATOP.

digi24

Related posts

MAE: Avertizare privind restricţiile de circulaţie în Ungaria, pentru camioanele de mare tonaj, în perioada 6-10 aprilie

Redacția

Serie A: Campioana en-titre, remiză dramatică pe terenul echipei lui Radu Drăgușin

Redacția

Un bărbat care face dializă, vindecat de Covid-19 după 26 de zile de spitalizare

Redacția
Încarcă...