NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Staţiunile de cercetare din agricultură din judeţ au fentat statul cu 13,5 milioane lei

Cercetarea în domeniul agricol se face la Iaşi cu datorii de peste 13,5 milioane lei la bugetul general al statului. Situaţia de la Iaşi nu este singulară, staţiunile de cercetare din toată ţara confruntându-se cu această problemă, motiv pentru care actualul ministru al Agriculturii a anunţat că există posibilitatea ca ministerul de resort să preia activitatea tuturor staţiunilor.

 

„Cercetarea agricolă românească se află practic în colaps, are datorii de 200 de milioane de lei, iar din numărul mare de cercetători actualmente mai sunt mai puţin de 400 şi din păcate toţi sunt la o vârstă înaintată. Personalul, cu totul, reprezintă doar 3.000 de angajaţi şi suprafeţele pe care le mai deţine cercetarea agricolă se ridică la doar 30.000 de hectare. Propunerea noastră este ca, împreună cu Ministerul Educaţiei, să avem un institut naţional care să înglobeze toată cercetarea. ASAS (Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti”) să rămână for de consacrare ştiinţifică, iar Institutul Naţional de Cercetare, pe modelul celui din Franţa, să primească fondurile necesare”, a declarat Achim Irimescu, în cadrul Senatului, potrivit Agerpres.

La Iaşi, staţiunile de cercetare din domeniul agricol înregistrează datorii la bugetul public de peste 13,5 milioane lei, mai bine de jumătate din această sumă revenindu-i Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură din Miroslava. Potrivit informaţiilor oferite de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) la nivelul lunii martie, SCDP Iaşi funcţionează pe două coduri de identificare fiscală, pe acestea înregistrându-se datorii totale de peste 8,1 milioane lei, din care trei milioane lei sunt accesorii calculate la taxele fiscale neachitate în termen. SCDP Iaşi a fost înfiinţată încă din 1977 şi funcţionează sub actuala formă juridică din 1993, după care a ajuns în subordinea ASAS în 2009, prin Legea 45, conform propriului site. Pomicola Iaşi comercializează fructe proaspete şi suc natural din mere prin depozitul frigorific de la Sârca, dar şi plante dendrologice şi material săditor pomocol, peste 100.000 de bucăţi anual. Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricolă pentru Vinicultură şi Vinificaţie Iaşi, care figurează în evidenţele ANAF tot cu două coduri de identificare fiscală, pe ambele fiind înregistrate datorii totale de 4,5 milioane lei, din care 850.000 lei sunt accesorii. SCDAVV este şi implicată într-un dosar instrumentat de DNA Iaşi, în care statul ar fi fost prejudiciat cu peste 9 milioane de euro. În acest caz, omul de afaceri ieşean Bogdan Cihodaru a fost trimis în judecată alături de alte persoane care l-ar fi ajutat să obţină ilegal terenuri ale Staţiunii de Cercetare Viticolă.

Ultima Staţiune de Cercetare Agricolă ce figurează cu datorii la bugetul de stat este unitatea din Podu Iloaiei. Aceasta are datorii totale de circa 1,8 milioane lei, din care peste un milion de lei sunt accesorii. Principalul obiectiv al staţiunii din Podu Iloaiei este de a crea soiuri şi hibrizi la toate plantele de câmp adaptate la condiţiile climatice pentru zona de nord a României. Ministerul Finanţelor Publice nu publică bilanţurile staţiunilor de cercetare, astfel că nu există date publice referitoare la activitatea economică desfăşurată de la înfiinţare.  

Sursa: ziaruldeiasi.ro

loading...
Advertisements

Related posts

Consilier PSD: „Când am putea avea un serviciu pentru administrarea parcărilor cu plată?”

Marius Parteni

Laura Codruța Kovesi a fost validată de Consiliul UE pentru funcția de procuror- șef european

Redacția

Primăria a cheltuit jumătate de miliard de lei vechi pentru studii la două școli din Pașcani

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site