Staţiuni cu izvoare de apă minerală din RomâniaRomânia deține mai bine de o treime din izvoarele minerale și termale ale Europei, fiind renumită pentru potențialul uriaș pe care îl are pentru turismul balnear. De altfel, aceasta este una dintre cele mai vechi și mai cunoscute forme de turism ale țării noastre. Încă din Antichitate, aceste resurse erau folosite pentru tratamente medicale, relaxare și recreere, oferind o alternativă naturală pentru prevenirea și tratarea multor afecțiuni, așa cum se întâmplă și în zilele noastre.
Stațiunile balneare continuă să fie un punct de atracție pentru turiștii de pretutindeni, care sunt dornici să urmeze tratamente naturale de regenerare fizică și psihică.
Scurt istoric al turismului balnear din România
Turismul balnear din România are o tradiție seculară, iar primele documente care menționează utilizarea băilor termale datează din cele mai vechi timpuri, mai exact din perioada romanilor. Multe dintre izvoarele termale și structurile balneologice care au fost fondate de romani pe coasta Mării Negre s-au păstrat până în secolul al XX-lea.
Ei au dezvoltat băile publice în zona Banatului și Daciei, atât pentru soldați, cât și pentru oamenii de rând. Acestea erau venerate pentru proprietățile lor curative și efectele de întinerire. Unitățile de lux erau dotate cu mozaicuri ornamentale, coloane de marmură și mobilier somptuos, fiind concepute pentru a oferi vizitatorilor un aer de grandoare și de opulență.
De-a lungul timpului, aceste sanctuare termale au fost frecventate de regalități și de aristocrați, care se aflau în căutarea unui loc unde să scape de stresul și de tensiunile vieții de zi cu zi în căldura liniștitoare a apelor bogate în minerale. Odată cu trecerea anilor, izvoarele și băile termale românești au continuat să se dezvolte, devenind și mai luxoase.
Cea mai veche stațiune balneară din România
Cea mai veche stațiune termală din țara noastră, dar și din sud-estul Europei o reprezintă Băile Herculane, care a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 153 d.Hr., sub numele de Ad Aquas Herculi Sacras Ad Mediam (n.n. – Apele sfințite ale lui Hercule din Ad Mediam), aflăm de pe VisitEurope.com. O altă stațiune balneoclimaterică foarte veche este Geoagiu Băi. Cunoscută în perioada dacică sub numele de Germisara (n.n. – apă caldă), aceasta are înregistrări scrise care datează din anul 1291.
În partea de sud a țării, la poalele Carpaților Meridionali, se află stațiunea Călimănești-Căciulata, care la rândul ei este cunoscută încă de pe vremea dacilor și a romanilor. Atestată documentar pentru prima dată în 1386, această stațiune este locul unde împăratul Napoleon al III-lea al Franței a fost tratat cu apă minerală de la izvoarele naturale.
În perioada Imperiului Austro-Ungar, stațiunea Herkulesbad (n.n. – denumirea germană a Băilor Herculane) a început să se dezvolte ca un centru cultural, de tratament și de agrement, fiind vizitată de oameni din întregul imperiu. Statuia lui Hercule, care este și astăzi simbolul stațiunii, a fost ridicată în 1847 în centrul localității.
Cinci ani mai târziu, în timpul unei vizite aici, împăratul Franz Joseph I spunea că „acum, cea mai frumoasă stațiune de pe continent se află în Valea Cernei”. Acesta a fost, de asemenea, un loc preferat și de împărăteasa Elisabeta „Sissi”, care a vizitat Băile Herculane de cinci ori.
Băi termale: ce sunt și câte tipuri există
Băile termale sunt locurile unde apa minerală caldă provenită din izvoarele naturale, bogate în diverse săruri minerale, precum calciu, magneziu, sulf și fier, este utilizată pentru diverse tratamente terapeutice și pentru activități de relaxare. Apa termală provine din izvoarele subterane și este adusă la suprafață prin izvoare sau prin foraje. Aceasta are o temperatură naturală care este cuprinsă de regulă între 30 și 50 de grade Celsius și chiar peste. Aceasta apă este bogată în minerale precum calciu, magneziu, sulf, fier și alte elemente benefice pentru sănătate. Băile termale sunt de trei tipuri:
- băi minerale – apele din aceste băi au o temperatură de 36-38 de grade Celsius. Ele conțin o cantitate semnificativă de minerale, cum ar fi sulfați, cloruri, sodiu și magneziu, care au efecte benefice asupra pielii, articulațiilor și sistemului respirator.
- băi carbogazoase – apele carbogazoase au o temperatură constantă de 32-34 de grade Celsius. Sunt bogate în dioxid de carbon și au efecte tonifiante, dilată vasele sanguine reducând tensiunea arterială și relaxând musculatura.
- băi sulfuroase – acestea au de obicei între 32 și 36 de grade Celsius și sunt recunoscute pentru proprietățile lor antibacteriene și antiinflamatorii. Sunt un remediu excelent pentru bolile reumatice și cele ale sistemului nervos, pentru afecțiuni ale pielii și ale sistemului locomotor, potrivit CSID.ro.
continuarea pe Libertatea