RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Stare de urgență în Italia din cauza creşterii afluxului de migranți

 Cabinetul italian a anunțat instituirea stării de urgență pentru imigrație, în urma unei creșteri puternice a fluxurilor migratorii în Marea Mediterană. Aceasta va crește alocarea financiară inițială cu 5 milioane de euro pentru gestionarea sosirilor de migranți și a facilităților de repatriere. Doar de la începutul acestui an au ajuns în Peninsulă peste 31.000 de migranți. Măsura va permite guvernului de dreapta al Giorgiei Meloni să-i repatrieze mai rapid pe cei care nu au dreptul să rămână în Italia.

Corespondenţă din Roma – Reporter: Elena Postelnicu – ”Paza de Coastă italiană s-a implicat în două operațiuni în Marea Mediterană pentru a salva cel puțin 1.200 de migranți aflați înghesuiți în două bărci de pescuit. În vreme ce luni, 36 de refugiați, dintre care opt femei și un minor, au fost salvați în apropiere de Malta și lăsați ulterior pe insula Lampedusa, duminică, în prima zi de Paște, au avut loc 26 de debarcări pe insula siciliană, cu un total de 975 de extracomunitari. În plus, tragediile continuă: 38 de morți și 18 de persoane date dispărute numai în ultimele 48 de ore. În fața acestei situații, guvernul de la Roma a declarat în această seară stare de urgență la nivel național pentru șase luni, la propunerea ministrului pentru protecție civilă și politici maritime, Nello Musumeci. Pentru activarea și demararea primelor măsuri de urgență au fost deja alocate 5 milioane de euro din Fondul național de urgență – a comunicat guvernul de la Roma. Starea de urgență va permite asigurarea unor răspunsuri mai eficiente și mai prompte în ceea ce privește gestionarea migranților și cazarea lor pe teritoriul național – mai explică reprezentanții executivului. Măsura este evaluată favorabil și de ministrul de interne, Matteo Piantedosi, deoarece ar permite simplificarea unor proceduri, în special în ceea ce privește primirea celor care au dreptul de a rămâne și identificarea celor care vor trebui repatriați. Totuși, înainte trebuie să se elaboreze contramăsuri la situația critică cu care se confruntă centrele de primire, mai ales structura din Lampedusa, unde în prezent se înregistrează un număr de migranți de patru ori mai mare față de capacitatea locurilor permise. Ministrul de interne Matteo Piantedosi ar dori să existe câte un centru de primire în fiecare regiune, ceea ce ar însemna cel puțin 20 la nivel național.
Și distribuția migranților se află în atenția autorităților. Migranții nu pot fi cazați în corturi sau în barăci, ci în centre amenajate special pentru ei, și în acest sens vor fi redistribuiți în teritoriu, în fiecare regiune, maxim 10-15 pe localitate. O altă măsură care se va discuta în executivul de la Roma este o eventuală înăsprire a permiselor de protecție specială. 31.292 de migranți au ajuns în Italia traversând ilegal Marea Mediterană, de la 1 ianuarie până la 7 aprilie 2023.”

radio romania

Related posts

Parcul industrial de la Pașcani prinde contur! Consiliul Județean Iași a solicitat ca terenul alocat să fie scos din circuitul agricol!

Răzvan Grecu

Trei proiecte de hotărâre pentru inițierea unui referendum pe tema prezenței Pașcaniului în ARSACIS stau dosite în birourile Primăriei

Răzvan Grecu

Administrația locală nu simte canicula de afară. Punctele de prim ajutor nu au fost înființate

Oana Cordoneanu
Încarcă...