RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Spitalele fac pregătiri pentru valul 5. La Leţcani sunt 48 de paturi ATI

Ieri, la nivelul judeţului Iaşi au fost raportate 39 de noi cazuri de infecţie cu COVID-19. Incidenţa scade în continuare, dar raportul dintre numărul de internări şi externări, chiar dacă sunt puţine cazuri, este nefavorabil. Au fost internaţi 15 noi pacienţi cu Covid, şi doar doi au părăsit spitalul fie că au fost declaraţi vindecaţi , fie că starea de sănătate s-a ameliorat.

„Dacă incidenţa bolii a scăzut, asta nu înseamnă să numai respectăm regulile de protecţie, respectiv să purtăm mască în zonele aglomeratre, inclusiv afară, să purtăm mască mai ales în mijloacele de transport în comun, să ne spălăm pe mâini, să ne dezinfectăm, să păstrăm distanţa socială. Sunt reguli care trebuie categoric respectate în continuare. Şi asta mai ales în contextul acestei tulpini noi, Omicron, care este mult mai contagioasă decât tulpina Delta care a făcut ravagii în valul 4 la noi, şi care, se pare, este mult mai agresivă”, a spus dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Iaşul, comparativ cu orice alt judeţ din Regiunea de Nord-Est stă aparent cel mai bine la numărul de paturi ATI sau Covid. Ieri, potrivit raportărilor, erau libere 18 paturi la Terapie Intensivă. Adresabilitatea la spital aflată în declin se constată şi în rândul copiilor.

„În acest moment pe zona ATI Covid avem un singur pacient. Am avut, săptămâna trecută o zi când nu am avut niunun pacient Covid. Se menţine în continuare trendul de 5 pacienţi pe zona roşie, şi unul singur pe ATI, cam de două săptămâni. Suntem, să zicem, într-un platou. În momentul în care în zona ATI Covid şi zona roşie nu vor mai fi pacienţi, acest sector va intra în conservare, având în vedere că ne aşteptm la un valul 5 în ianuarie-februarie”, a spus Alina Belu, managerul Spitalului de Copii Sfânta Maria.

  

În acelaşi timp, dat fiind numărul scăzut al cetăţenilor care vor să se vaccineze, autorităţile se pregătesc de valul 5.

„La unitatea mobilă de la Leţcani vor fi 48 de paturi ATI Covid, cu posibilitatea să ajungem la 56 de paturi, adăugând câte un pat în fiecare salon, dacă se întâmplă să depăşească capacitatea. Şi celelalte spitale care au fost în valul 4 active vor pune la dispoziţie aceleaşi capacităţi care le-au avut şi până acum. În această perioadă, cazurile noi de îmbolnăviri cu Covid-19 vor fi preluate doar de Spitalul de Boli Infecţioase, atât din secţiile din oraş cât şi din unitatea mobilă Leţcani. Cazurile cu nevoi mari de oxigen vor rămâne în centru, adică la Infecţioase, iar cazurile mici şi medii de oxigen vor fi la Leţcani. Şi secţia ATI de la Leţcani va prelua majoritatea cazurilor, precum şi unitatea mobilă ATI din curtea Spitalului de Boli Infecţioase, la fel”, a adăugat dr. Vasile Cepoi.

ziaruldeiasi.ro

Related posts

Gâgă, un ”viteaz” interlop din clanul Corduneanu, prins şi băgat în arest

Redacția

Drumurile forestiere din județul Iași vor fi reparate! Valoarea investiției este de 2 milioane de euro

Redacția

Au început triajele epidemiologice de la spitalele din Iaşi

Redacția
Încarcă...