Sărbătorile Pascale se apropie, iar carnea de miel se găsește în meniul tradițional al meselor festive. Anul acesta însă comercializarea ei a venit cu anumite modificări, din cauza pestei porcine africane care a schimbat regulile.
În cele două piețe agroalimentare din municipiul Pașcani au fost amenjate câte două tarabe în vederea comercializării cărnii de miel. Carnea și organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă animalele au fost sacrificate în abatoare specializate și dacă sunt însoțite de certificate de sănătate publică veterinară și ștampilate. Este interzisă vânzarea de miei vii.
”De câteva zile, în cele două piețe agroalimentare din Pașcani, au fost pregătite mai multe tarabe în vederea comercializării cărnii de miel. Cele două hale de lactate au fost igienizate și dezinfectate, și schimbată toată instalația sanitară. Carnea de miel trebuie să provină din abatoare specializate, să aibă ștampilă pe produs, și documente din partea medicului care se ocupă de abator. Fără aceste condiții nu se poate comercializa”, a precizat Cristian Menegon, Biroul de Presă Primăria Pașcani.
În ceea ce privește comercializarea ouălelor, acestea trebuie să fie depozitate în spații care asigură temperatura corespunzătoare. Vânzarea produselor lactate în cele două piețe agroalimentare din Pașcani se face în mai multe condiții: documentul de înregistrare sanitar-veterinară eliberat de DSV Iași, actul de identitate al producătorului, documentul din care se rezultă starea de sănătate a persoanelor care vând produsele ( adeverință de la medicul de familie), carnetul de sănătate al animalelor care trebuie să fie vizat și atestatul de producător eliberat de Primărie.
Este primul an în care românii nu vor putea cumpăra miei vii din pieţe sau târguri. Ciobanii nu mai au voie să taie animalele în propriile gospodării, pentru ca ulterior să le poată comercializa. Cu o săptămână înainte de Paşte, autorităţile au interzis vânzarea animalelor vii, de teama pestei porcine. .