RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Şpăgi de 2,3 milioane de euro la Hidrocentrale Neamţ. Judecătorii au admis rechizitoriul DNA

Constantin Romică fostul director al Hidrocentrale Neamţ FOTO atac.ro

Procesul este pe rolul Tribunalului Neamţ şi tocmai ce a trecut de camera preliminară. În dosar sunt inculpate trei persoane, respectiv directorul directorul Sucursalei Hidrocentrale Bistriţa Piatra Neamţ, Constantin Romică, şi doi oameni de afaceri.

Judecătorii din cadrul Tribunalului Neamţ au finalizat procedura de Cameră preliminară şi au dispus începerea procesului în dosarul şpăgilor de la Hidrocentrale Bistriţa. Prin rechizitoriul prin care a fost sesizată instanţa, procurorii DNA au inculpat trei personae, printre care şi pe directorul Sucursalei Hidrocentrale Bistriţa Piatra Neamţ, Constantin Romică Grigoriu, care a fost acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, în total 18 acte materiale.

În aceeaşi cauză au fost deferiţi justiţiei alţi doi afacerişti (Sorin Grigore şi Constantin Vasile Lazăr), cu câte nouă acte materiale de complicitate luare de mită. Directorul Grigoriu, este acuzat, în primele nouă acte, de luare de mită  „pentru a-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile de serviciu privitoare la derularea contractului privind obiectivul de investiţii Acumularea Paşcani pe rîul Siret în judeţele Iaşi şi Suceava încheiat cu SC CH SA Iaşi – atribuţii de serviciu constînd în coordonarea şi controlul activităţilor în ceea ce priveşte utilizarea resurselor financiare; asigurarea condiţiilor necesare decontării lucrărilor finanţate din surse alocate pentru activitatea de investiţii – a pretins şi obţinut în mod repetat şi la diferite intervale de timp de la reprezentanţii acestei societăţi decontarea sumei totale de 4.638.468,92 lei fără tva către SC C SRL R, administrată de afaceristul Lazăr, pentru lucrări care în realitate nu au fost executate“, conform rechizitoriului.

Conform altor şase acte de mită, directorul a pretins, obţinut repetat şi la diferite intervale de timp de la reprezentanţii unei societăţi decontarea sumei de 1.880.140 lei fără tva către SC I SRL Piatra Neamţ, administrată de Sorin Grigore, pentru lucrări fictive. Alte trei acte de luare de mită au constat în aceea că, în realizarea aceleaşi rezoluţii, în perioada august 2010 – septembrie 2011, prin intermediul SC I SRL Piatra Neamţ şi în baza a trei contracte încheiate de această societate la diferite intervale de timp cu SC H SA – Sucursala Moldova, a pretins şi primit suma totală de 1.718.817,70 euro şi 2.541.280,60 lei (în total, circa 2,3 milioane de euro) pentru a încălca în mod repetat şi la diferite intervale de timp atribuţiile de serviciu derivate din calitatea de director.

  

„În mod concret, inculpatul şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu privitoare la respectarea dispoziţiilor OUG nr. 34/2006 în calitatea sa de preşedinte al comisiei de evaluare în cadrul procedurii de atribuire a contractului de lucrări «Acumulare Galbeni. Realizarea etanşării şi consolidării digului mal drept pe zona km 0 – km 3. Lucrări de intervenţii» precum şi cele de director al SH Bistriţa SA Piatra Neamţ referitoare la încheierea de acte juridice, în numele şi pe seama Hidroelectrica SA, în limita împuternicirilor acordate; coordonarea şi controlul activităţilor în ceea ce priveşte utilizarea resurselor financiare; asigurarea condiţiilor necesare decontării lucrărilor finanţate din surse alocate pentru activitatea de investiţii“, se arată în rechizitoriu.

Sorin Grigore, în calitate de administrator al SC I SRL Piatra Neamţ, a încheiat pe 30 octombrie 2010 un contract cu SC CH SA Iaşi în baza căruia, în realizarea aceleaşi rezoluţii, a emis şase facturi fiscale în valoare de 1.880.140 lei fără tva lei deşi firma nu executase lucrările. Grigore cunoştea că emiterea facturilor şi efectuarea plăţilor s-au realizat urmare a solicitărilor în acest sens adresate prin intermediul său de directorul Grigoriu, reprezentanţilor SC CH SA Iaşi şi au reprezentat obiectul infracţiunii de luare de mită. Constantin Vasile Lazăr a fost acuzat că în calitate de administrator al SC C SRL R, Suceava, a încheiat contracte cu SC CH SA Iaşi în baza cărora, în realizarea aceleaşi rezoluţii, a emis nouă facturi fiscale în valoare de 4.638.468,92 lei fără tva, deşi ştia că emiterea şi efectuarea plăţilor s-au realizat urmare a solicitării directorului şi au reprezentat obiectul infracţiunii de luare de mită.

Sursa: Adevărul.ro

Related posts

​Fostul ministru Constantin Niţă se întoarce în penitenciar. Mai are de executat trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost eliberat în urma unei decizii a CCR

Redacția

Maserati GranCabrio: V6 cu 542 CP

Redacția

LIVE SUA susțin că Rusia a desfășurat trupe în Donbas și aproape 100% în poziție de atac: O invazie pe scară largă, posibilă în 48 de ore/ Două convoaie militare fără însemne se îndreaptă spre Donețk/ UE, al doilea set de sancțiuni dacă trupele ruse înaintează

Redacția
Încarcă...