NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Sorin Olariu a cerut aleșilor locali încă din 2017 să dea un ultimatum ApaVital pe tema redevenței. PSD s-a opus, liberalii au fost de acord!

Consilierul local Sorin Olariu a propus în martie 2017, un proiect de hotărâre ce ar fi putut clarifica situația în care ApaVital  operează în municipiu fără să achite redevența solicitată de autorități.

 

Olariu propunea, la acea dată, să someze conform prevederilor art. 61 din contractul de delegare, operatorul de apă și canalizare, să achite în termen de maxim douăzeci de zile contravaloarea la zi a redevenței datorate, conform HCL 88/2015, pentru folosirea rețelelor de apă și canalizare. Proiectul de hotărâre prevedea ca în cazul în care operatorul nu se conforma, contractul de delegarea a serviciilor de apă-canal către ApaVital să fie reziliat pe riscul și costul operatorului regional.

„Nu înțeleg de ce trebuie să mergem în instanță atât timp cât putem să-i somăm pe acești oameni să ne dea banii. Pentru că așa e corect! Dumneavoastră dacă aveți un bun și-l închiriați cuiva și nu vă plătește, îl dați în instanță sau îi strângeți mâna și îi spuneți la revedere?”, a fost întrebarea adresată de Sorin Olariu, colegilor săi.

Proiectul de hotărâre nu a fost însă aprobat, consilierii din PSD opunându-se după ce secretul municipalității, Irina Jitaru a anunțat că nu va contrasemna de legalitate hotărârea.

„Țin să anunț că acest proiect în acestă formă nu-l pot viza de legalitate și nu voi viza hotărârea de legalitate în această formă, din următoarele motive:  aici spuneți somarea operatorului regional față de respectarea obligațiilor asumate prin contractul de delegare a serviciilor de apa și canalizare. Să nu uităm că redevența, așa cum e stabilită prin HCL 88, până la acest moment nu face parte din contractul de delegare, nu este semnat act adițional, deci nu face parte din contractul de delegare. Nu putem să-i somăm pentru nerespectarea unor obligații din contract vizavi de HCL 88, când acest articol din 88 nu face parte din contract. În momentul în care vom avea un act adițional semnat cu ei, acela va fi parte integrantă din contract, după cum știți contractul face legea părților, și atunci, dacă nu vor plăti redevența la acest nivel, putem discuta. Discutăm despre reziliere din ce văd, dar acestea nu sunt obligații care fac parte din contractul cu Apavital”,  a explicat Irinia Jitaru la acea dată.

Proiectul revine în actualitate, după ce municipalitatea a pierdut pe fond procesul cu ARSACIS și ApaVital pentru recuperarea sumelor neplătite de operator în contul redevenței. Magistrații Tribunalului Iași au hotărât că Pașcaniul poate să iasă din ARSACIS și să renunțe la constractul cu ApaVital dacă nu le convine cuantumul redevenței.

Această decizie a fost îmbrățișată și de avocații ApaVital și ARSACIS, care au precizat instanței de recurs că municipiul Pașcani poate părăsi oricând asociația în cazul în care nu le convine cuantumul redevenței fixat prin contractul de delegare.

În acest moment,  ApaVital ar trebui să achite conform hotărârii consilierilor locali și legislației în vigoare peste 4 milioane de lei, sumă ce crește anual, până în 2026, cu câte un milion de lei. În cazul în care Curtea de Apel va menține hotărâre dată de Tribunalul Iași, banii vor fi puși, cel mai probabil, în sarcina consilierilor locali ce au aprobat aderarea la ARSACIS și delegarea serviciului de apă-canal către ApaVital.

Advertisements
Loading...

Related posts

Pășcănenii condamnă creșterea prețului la gunoi:„De ce să crească? Ce au adus în plus? Cum argumentează această creștere?”

Teona Gherasim

Primăriile din judeţul Iaşi sunt în alertă. Ce sarcini au fost trasate după avertizarea meteo de ger persistent

Redacția

Primăria ia măsuri la sesizările cetăţenilor! Canalele fără capace – un pericol pentru copii şi nu numai

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site