RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Sondaj, după starea de urgență: 8 din 10 români spun că ar renunța la drepturile și libertățile lor pentru a rămâne în siguranță

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a realizat un sondaj de opinie legat de impactul COVID-19 asupra vieții românilor.

Aproape jumătate dintre români au acuzat lipsa apropierii de cei dragi în perioada marcată de Starea de urgență, iar 46% spun că s-au certat mai puțin sau deloc cu partenerul sau familia.

Mai mult de jumătate dintre români s-au gândit să își renoveze locuința, iar cei mai mulți (18%) spun că cea mai importantă lecție pe care au învățat-o în această perioadă este importanța igienei, conform sondajului IRES.

Întrebați care ar fi primul lucru pe care l-ar face la ieșirea din izolare, 31% dintre români spun că s-ar revedea cu familia și prietenii, 21% ar pleca într-o călătorie sau excursie, 15% ar ieși la plimbare, iar până în 5% ar merge la muncă, biserică, stomatolog sau cumpărături.

  

Iată 10 concluzii după starea de urgență, conform sondajului IRES:

#1. 8 din 10 români spun că ar renunța la drepturile și libertățile lor pentru a rămâne în siguranță într-o situație de criză similară celei generate de virusul SARS-CoV2.

#2. Peste 4 din 10 români ar fi dispuși să se vaccineze împotriva COVID – 19 odată ce ar exista un vaccin omologat, dar 33% spun că nu s-ar vaccina sub nicio formă. 6 din 10 români ar fi dispuși să se testeze în schimbul primirii unui ”pașaport de imunitate.

#3. Aproape jumătate dintre români cred că virusul SARS-CoV2 este mai puțin periculos pe cât se crede, în timp ce 1 din 5 români apreciază că este chiar mai periculos.

#4. Jumătate dintre români cred că statul a ascuns informații importante în această criză și același procent cred că statul și presa au avut o înțelegere pentru a trunchia, denatura sau limita informații cu privire la COVID – 19.

#5. Doar o treime dintre români mai văd statul ca pe un partener de încredere.

#6. România va ieși mai dezbinată după criza generată de pandemia de COVID – 19, cred jumătate dintre români.

#7. Viitorul sigur devine grija principală pentru mai mult de jumătate dintre români.

#8. Apropierea celor dragi este lucrul cel mai de preț care le-a lipsit românilor în perioada stării de urgență.

#9. Aproape 1 din 3 români se așteaptă ca situația financiară proprie să se degradeze după 15 mai.

#10. Peste jumătate dintre români cred că situația economică a țării se va degrada după ieșirea din starea de urgență.

Sondajul IRES a fost realizat în perioada 13-14 mai, pe un eșantion de 1.027 de persoane, cu vârsta peste 18 ani, prin interviu telefonic.

observator

Related posts

Ziua porților deschise la subunitatea de Pompieri Pașcani

Oana Cordoneanu

Apă de jumătate de metru la subsolul unui bloc social din Paşcani. Boxele oamenilor inundate și distruse

Ema Roman

Mesaj de condoleanțe pentru familia Rățoi, din partea lui Bogdan Alexa

Redacția
Încarcă...