RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Societatea consilierului Mihai Dediu are relații comerciale cu Primăria! Legea interzice acest lucru! Mandatul său de consilier local a încetat de drept!

Mihai Dediu, consilier local din partea PSD, se află în situație de incompatibilitate cu funcția pe care o ocupă. Asta din cauză că firma la care este administrator și asociat, S.C. Aliseb Tours S.R.L., a încasat bani de la Primăria Municipiului Pașcani pentru livrare de bunuri. Este vorba despre o sumă de 900 de lei, bani încasați în baza unei facturi fiscale emise pe numele Primăriei, pentru executarea și livrarea unor ștampile personalizate pentru Serviciul Public Local de Evidență a Persoanelor.

Conform legislației în vigoare, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei alesilor locali le este interzis să aibă, prin societățile la care sunt acționari, relații comerciale cu autoritatea publică locală sau cu instituțiile și societățile comerciale din subordinea ei.

Legea nr. 161 din anul 2003, cu actualizările și completările la zi, stipulează la articolul 90, consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective.

Cum factura fiscală este considerată un contract comercial, interdicția respectivă funcționează în cazul prezentat mai sus, iar lui Mihai Dediu i se aplică prevederile articolului 92, alin 1. Din aceeași lege care prevăde că încălcarea interdicției de a avea relații comerciale cu Primăria, atrage încetarea de drept a mandatului de ales local la data încheierii contractelor.

  

Constatarea acestei situații se face, în conformitate cu prevederile aceleași legi, de către Prefectul Județului Iași la sesizarea secretarului general al UATM Pașcani.

Contactat telefonic, Mihai Dediu susține că el nu are nicio vină și că șefa Serviciului de Evidență a Populației a venit la el și a comandat și achitat ștampilele respective, plata fiind făcută în bani, deoarece el nu are încredere în plățile făcute prin Trezorerie.

Mihai Dediu este de profesie consilier juridic, el fiind înscris în Tabloul consilierilor juridici definitivi ai județului Iași, astfel că nu poate să invoce necunoașterea legii, mai ales că în trecut și alți aleși locali au trecut prin astfel de situații.

A fost cazul lui Vasile Axinte care a vândut combustibil către Poliția Locală, acesta fiind găsit în stare de incompatibilitate de inspectorii ANI. Decizia a fost atacată în instanță, iar în final Curtea de Apel Iași a constatat prescrierea faptelor.

Un alt caz a fost al actualului primar Marius Pintilie, din magazinele căruia Primăria a cumpărat în mandatul primarului Dumitru Pantazi, produse alimentare, de curățenie și de îngrijire personală, după care a solicitat factură în baza bonului de casă emis de magazine. Și Pintilie a fost considerat de ANI incompatibil, însă acesta a câștigat definitv procesul cu instituția amintită, pe motiv că achiziția a fost făcută și plătită prin bon fiscal, ulterior întocmindu-se factura.

Rămâne de văzut cum va acționa Irina Jitaru, secretarul general al Municipiului Pașcani, în această speță: dacă va sesiza sau nu Prefectura cu privire la încetarea de drept a mandatului de consilier local al lui Mihai Dediu.

Related posts

Nici anul acesta nu se discută cu cetățenii proiectul de buget! Pantazi vrea să facă în 2019, ce nu a reușit în 2018 cu mai mulți bani!

Răzvan Grecu

Președintele le-a cerut prefecților să fie fermi în aplicarea restricțiilor

Redacția

Ședință de Consiliu Local comuna Răchiteni, 20 aprilie 2023 (VIDEO)

Redacția
Încarcă...