NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie

Situație „disperată” a chiriașilor din mall-urile închise. Mii de job-uri sunt în pericol, avertizează industria de retail

Reprezentanții firmelor care plătesc chirii în mall-urile închise din cauza pandemiei de coronavirus avertizează că situația lor este „disperată” și mii de job-uri sunt puse în pericol din cauza chiriilor pe care sunt obligați să le plătească chiar și în perioada în care magazinele sunt închise. Ei cer Guvernului să găsească o soluție pentru această problemă. 

Reprezentanţii industriei de retail au participat, joi, la o audiere în Comisia economică a Senatului, unde au menţionat că în România există 125 de malluri în care funcţionează peste 20.000 de magazine, cu aproximativ 200.000 de angajaţi.

După închiderea mall-urilor, principala problemă a retailerilor a constituit-o plata chiriilor pentru spaţii, pentru că, deşi unele nu au perceput chirii în perioada stării de urgenţă şi de alertă, altele au facturat în continuare.

Situaţia, vă spun sincer, este disperată. Chiar firme mari cu istorie de 10-20 de ani de ani în comerţul românesc, cu sute, cu mii de angajaţi, au probleme foarte mari din cauza acestor chirii. Noi nu avem nimic cu mall-urile. Mall-urile au dreptul lor să factureze ce vor. Ne îndreptăm atenţia către Guvern, care trebuie, într-un fel sau altul, să rezolve această problemă”, a afirmat Laurenţiu Ilie, reprezentantul organizaţiei patronale a retailerilor din România, citat de Agerpres.

Advertisements
  

Managerul unei companii care deţine mai multe malluri în România, Alexandru Morar, a arătat că fiecare parte trebuie să cedeze câte puţin, pentru ca, în final, câştigul să fie al tuturor.

“Fiecare parte trebuie să contribuie cumva. Din partea statului, reducere sau anularea impozitului de proprietate, pe un an, pe doi. Este important să deschidem şi restul mall-urilor, cât mai curând. Este unfair din punct de vedere concurenţial să avem o parte dintr-un mall deschisă şi o parte nedeschisă. Acum lumea se înghesuie în ceea ce este deschis. Mergem pe unde putem, în loc să fie totul sau nimic deschis”, a explicat Morar.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Liviu Rogojinaru şi-a arătat disponibilitatea pentru dialog, întâlnirile urmând să se intensifice de săptămâna viitoare pentru identificarea unor soluţii.

“Pe mine mă interesează să am firmele în viaţă, să ţin cei 200.000 de angajaţi să meargă mai departe. Nu vreau ca mall-urile să plece. Nu vreau şi nu trebuie. Nu îmi doresc deloc acest lucru. Sunt deschis să stăm de vorbă 24 de ore din 24, până găsim o soluţie”, a susţinut Rogojinaru.

Advertisements

Preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, a îndemnat la dialog. “Plecând de la cele două extreme, una în care nu facturează nimic, alta în care facturează şi se mai şi execută şi la mijloc pe cei dornici să găsească o soluţie. Armonizaţi poziţia asta, că trebuie să fie una unitară. Dacă e nevoie de o intervenţie legislativă, găsiţi-o, pentru că toţi oamenii aceştia sunt legaţi ombilical. Dacă după două luni abia v-aţi întâlnit…”, a spus Zamfir.

DIGI24

Advertisements
Advertisements

Related posts

Aproape 16.000 de angajaţi au ajuns până acum în şomaj tehnic

Redacția

Taxa auto revine din vară. Ar urma să fie între 50 și 3000 de euro, în funcție de norma de poluare

Redacția

Premierul Orban: Vom continua plata șomajului tehnic pentru angajații care nu pot reveni la muncă

Redacția
Încarcă...