RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Sindicatul Învăţământ ,, Spiru Haret’’ Iași: Fondurile alocate pentru plata salariilor în sistemul de învăţământ preuniversitar nu ajung până la sfârşitul acestui an

O delegație a Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” a avut o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale, la Biblioteca Centrală Universitară Iaşi.

 

  

Reprezentanţii sindicatului, profesorii Mirel Pristavu și Dan Bîrgăoanu,  au adus în discuţie situaţia actuală a învăţământului ieşean, efectele legislaţiei asupra angajaţilor din sistem, precum şi nemulţumirile colegilor legate de diminuări salariale şi neaplicarea sporurilor specifice, atât în învăţământul de masă cât şi cel special.

Aceștia au atenționat că fondurile alocate pentru plata salariilor în sistemul de învăţământ preuniversitar nu ajung până la sfârşitul anului.

“Pe data de 12 octombrie am avut o întâlnire la Iași cu reprezentanții Ministerului Educației, la Iași, care aveau o acțiune  cu inspectorii de servicii de personal la nivel național. Au fost abordate 14 probleme. A fost o discuție care a durat peste o oră, și mi-a lăsat un gust amar pe ansamblu. Se discută despre încadrarea în bugetul alocat, dar problemele puse de noi, majoritatea înseamnă alocarea de fonduri. De exemplu reducerea aceasta de posturi, prin ordin de ministru și a fost modificată în final , pentru județul Iași nu a produs nici un fel de efecte. Trebuiau să se reducă 4.400 de posturi. Apoi deblocarea posturilor pentru nedidactic. Sunt școli care nu au posturi pentru personal nedidactic. Nu mai are nici cine să facă curățenie. Asistenții medicali care lipsesc din școli. Pentru toate problemele puse trebuie bani. Trebuie să ne încadrăm în costul standard per elev. E clar că nu ne vom încadra sub nicio formă în bugetul alocat. Zilele acestea sunt programate  întâlniri la Ministerul Educației și cu reprezentanți ai Ministerul de  Finanțe, pentru a se încerca modificarea costului standard per elev. Nu știm deocamdată la ce valoare se va ridica ca să acopere cel puțin partea salarială până la finalul anului școlar”, a precizat profesor Mirel Pristavu, președinte Sindicat Învățământ Spiru Haret.

O altă problemă adusă în discuție cu reprezentanții Ministerului Educației, a fost situația Clubului Sportiv Școlar Pașcani.

„La Pașcani am avut un club sportiv care funcționa pe lângă Colegiul Tehnic CF Unirea. Printr-o decizie a ministerului s-a hotărât ca acesta să-și piară personalitatea juridică și să fie arondat Clubului Sportiv din Iași. În momentul în care se ajunge la o astfel de măsură, deja cei care funcționează la club au pierdut dreptul de folosință a bazei sportive, de a coordona propria activitate”, a mai precizat președintele Sindicatului Învățământ Spiru Haret.

În urma acestei discuții a fost informată conducerea Federației “Spiru Haret” , în persoana lui Marius Nistor. Zilele acestea sunt programate  întâlniri la Ministerul Educației și cu reprezentanți ai Ministerul de Finanțe.

 

Punctual, au fost puse în discuţie următoarele, în cadrul întâlnirii de pe 12 octombrie:

Efectele Ordinului 4884, prin care au fost diminuate un număr de peste 4000 de posturi la nivel naţional, lucru semnalat de Federaţia Spiru Haret încă de la sfârşitul lunii august. Printr-o adresă Ministerul a acuzat Federaţia de dezinformare, dând asigurări că nu se vor produce modificări, lucru contrazis prin apariţia ordonanţei sus menţionate.

Ilegalitatea aplicării retroactive a ordonanţei 4884. Ordonanţa a fost publicată la sfârşitul lunii septembrie, cu aplicare de la data de 1 septembrie

Deblocarea posturilor la personalul didactic auxiliar şi nedidactic. Judeţul Iaşi înregistrează un deficit major din acest punct de vedere. A fost înaintată ideea respectării normativelor legale în vigoare pentru personalul nedidactic, şi reducerea volumului de lucru pentru personalul didactic auxiliar.

Diminuarea veniturilor pentru directori,directori adjuncţi,secretari şef şi administratori financiar şefi.

Situaţia C.S.Ş. Paşcani generată de  arondarea la C.S. Unirea Iaşi, precum şi dificultăţile întâmpinate de sportivii C.S.Ş Unirea Iaşi legate de lipsa bazei sportive şi a spaţiilor de antrenament

Tăierea  sporului de 15% pentru angajaţii din CJRAE

Situaţia claselor din învăţământul special pentru deficienţi severi cu efective supranumeroase

Imposibilitatea aplicării noilor planuri cadru pentru învăţământul special

Situaţia consilierilor şcolari şi a profesorilor de sprijin

Efectele HG 564/2017 privind asigurarea hranei,rechizitelor şi îmbrăcămintei pentru elevii din învăţământul special

S-a convenit cu reprezentanţii ministerului elaborarea unui material cu privire la problemele deficitare semnalate în judeţul Iaşi, care urmează a fi depus la M.E.N. La aceste discuţii a participat şi conducerea I.S.J.  Iaşi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

BZI:Clasamentul scolilor si liceelor unde elevii chiulesc in masa

Redacția

Guvern: Creştere medie de 30% a salariilor pentru directorii şi directorii adjuncţi ai unităţilor de învăţământ

Redacția

Lista școlilor care înregistrează datorii. Directorii trebuie să găsească soluții pentru lucrările de igienizare

Teona Gherasim
Încarcă...