Protestele împotriva scăderilor salariale anunţate în învăţământ sunt amânate. În urma unor întâlniri pe care le-au avut cu ministrul educaţiei, ministrul muncii şi preşedintele Camerei Deputaţilor, sindicaliştii din învăţământ au primit garanţii că legea 153 va fi aplicată.
“Au fost mai multe întâlniri în lunile august şi septembrie cu ministrul Educaţiei Naţionale, cu ministrul muncii şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Am obţinut garanţii precum că legea 153 va fi aplicată şi că nu vor fi scăderi, ci creşteri salariale, urmând ca aşteptările noastre să se finalizeze odată cu proiectul de buget pentru 2018. Am primit asigurări că în bugetul anului 2018 vom vedea sumele aferente creşterilor salariale prevăzute de legea 153”, a declarat Mirel Pristavu, preşedintele Sindicatului Învăţământ Spiru Haret.
Toate protestele au fost amânate până la apariţia bugetului de stat unde cu toţii speră că vor apărea sumele aferente creşterilor salariale conform cu Hotărârea 153.
“Practic, neavând alte garanţii din partea preşedintelui Dragnea, am considerat că este bine să amânăm toate protestele noastre până la apariţia bugetului de stat. Dacă în bugetul de stat pe 2018 nu vom vedea sumele aferente creşterilor salariale, aşa cum au fost ele prognozate în Hotărârea 153, atunci vom vedea cum procedăm şi care vor fi formele de protest pe care le vom adopta”, a precizat preşedintele Spiru Haret.
Sindicaliştii speră ca guvernanţii să-şi respecte promisiunile, în caz contrar sunt pregătiţi să intenteze proces împotriva statului român.
“Eu sper că ceea ce s-a discutat cu reprezentaţii puterii să fie respectat. Avem şi cea de-a doua cale de atac, acea a justiţiei, dar sperăm să nu ajungem din nou la procese intentate statului român, astfel încât să ne câştigăm drepturile. Guvernanţii nu prea au recunoscut că au promis o majorare salarială de 30% de la 1 iulie. Au motivat că legea va intra în vigoare de la 1 iulie, iar creşterile salariale de 25% de la 1 ianuarie, 20% de la 1 martie şi un 10% – spor de suprasolicitare neuropsihică de 1 decembrie 2018, voucherul de vacanţă şi cele două norme de hrană”, a conchis Mirel Pristavu.