NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Sinagoga din Constanța, uitată în ruine și nepăsare

Sinagoga din Constanța, lăcașul de cult evreiesc de la malul mării, pare să aibă aceeași soartă pe care a avut-o Cazinoul. După trei ani de licitații și contestații, procedurile trebuie reluate pentru că avizele obținute au expirat. Între timp, clădirea se prăbușește, bucată cu bucată.

O echipă Observator a reușit să intre, în exclusivitate, printre ruinele unei clădiri ce are o incărcătură istorică de mai bine de un secol.

Pincus Șapira era un important comerciant de ceasuri şi bijuterii, furnizor al Casei Regale a României.

Diana Slav – ghid de turism: Fiecare comunitate avea propriul cartier, iar în limba turcă la cartier se spunea mahala. Aici unde avem sinagoga era şi centrul mahalalei evreieşti.

Între 1941 – 1944, clădirea a fost transformată în depozit militar german, iar după război a redevenit lăcaș de cult. Degradarea a început după Revoluție.

Expertiza tehnică realizată în urmă cu câţiva ani a scos la iveală faptul că structura de rezistenţă trebuie sa fie complet reabilitată, acoperişul este complet prăbusit în totalitate, iar elementele decorative trebuie să fie restaurate. Întreaga investitie depăşeşte un milion de euro.

Dar la fel ca în cazul Cazinoului, și la Sinagogă, de trei ani, licitațiile s-au blocat în contestații. Iar avizele obţinute inițial au expirat. Aşa că întreaga procedură trebuie, acum, reluată.

Într-un răspuns pentru Observator, Compania Naţională de Investiţii a precizat că aceasta va fi finalizată în luna noiembrie:

“La nivelul Companiei Naţionale de Invetiții se află în curs de derulare contractul privind prestarea serviciilor de proiectare în vederea întocmirii documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție și studii și expertize conexe. Contractul a fost semnat la începutul lunii august și are termen de finalizare luna noiembire.”

Laura Tudosie – reprezentant Direcţia de Cultură: Nu sunt niciun fel de probleme, noi îi sprijinim din tot sufletul, numai să apară proiectul final şi să primească banii.

Îngropată în praful uitării, Sinagoga a ajuns decor pentru pictoriale sexy. În toamna anului trecut, mai multe fotografii cu o tânără îmbrăcată doar în lenjerie intimă au zguduit comunitatea evreilor.

Atenția asupra ruinelor a trecut însă repede. Clădirile din zona veche au rămas, în continuare, simple fantome ale trecutului.

În birocrație este îngropat și proiectul de reabilitare a hotelului Intim din Constanţa. Deși a obținut toate avizele, de doi ani, planurile de renovare s-au poticnit în lipsa banilor.

Readucerea la viață a colosului arhitectural ar însemna atragerea multor turiști români și străni dornici să afle legendele care roiesc în jurul clădirii monument. Una dintre ele spune că hotelul ar fi bântuit de o fantomă din vremuri de demult.

observator

Advertisements

Related posts

Scrisoare deschisă adresată Preşedintelui României: Moldova vrea autostradă

Redacția

Primăria Botoşani a pus gând rău iubitorilor de maidanezi: cine nu sterilizează şi nu înregistrează câinii pe care îi hrăneşte şi adăposteşte este bun de plată

Redacția

Ion Moțatu, scrisoare deschisă: „De fapt, domnule Marius Pintilie, mai exact cum sunteți alături de cetățeni și cum îi ajutați?”

Răzvan Grecu
Încarcă...