RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Știrea zilei

Sfântul Gheorghe: tradiții și obiceiuri populare

Ziua Sfantului Gheorghe (23 aprilie) marcheaza in calendarul popular inceputul anului pastoral. Denumita popular Sangiorz, Sfantul Gheorghe este o sarbatoare prestigioasa cu semnificatii multiple: agrare, pastorale, divinatorii si augurale.

Una dintre practicile cu raspandire generala in ziua Sfantului Gheorghe este impodobirea casei si anexelor cu simboluri vegetale ce marcheaza renasterii naturii. Emblemele vegetale utilizate variaza in functie de regiune: in Muntenia se pun crengi de tufan sau de par, in Transilvania rug verde si leustean, rug sau frunza de fag sau gorun in Banat, si au si rol in protejarea casei si gospodariei de actiunea strigoilor de mana care sunt foarte activi in aceasta perioada.

O metoda eficienta de contracararea a strigoilor, de Sfantul Gheorghe, o reprezinta plantele cu calitati magice, dintre care cea mai redutabila este usturoiul. Punctele esentiale care fac legatura cu exteriorul si pe unde ar putea intra strigoii – pragul usii, cercevelele ferestrelor, hornul sunt unse, de Sfantul Gheorghe, cu usturoi, facandu-se semnul crucii. De asemenea, se impune consumul usturoiului de catre oameni, care se si ung cu el pe corp, pe frunte, in piept, in spate si pe la incheieturi, pentru a protejati de orice actiuni nefaste

  

Credinte si superstitii de Sfantul Gheorghe

• Oamenii se scalda, inainte de rasaritul soarelui, in ziua Sfantului Gheorghe, intr-o apa curgatoare, spre a fi sanatosi tot anul si pentru spalarea tuturor relelor.
• Busuiocul semanat inainte de rasaritul oarelui e bun pentru cinste: cel care se spala cu roua de pe el, este cinstit de toata lumea.
• La Sfantul Gheorghe se cantaresc oamenii pentru a fi sanatosi tot anul si pentru a se proteja de farmece.
• Cine doarme in ziua Sfantului Gheorghe, acela ia somnul mieilor si tot anul e somnoros.
• La San-Georgiu ies preotii si poporul cu crucea in camp si fac rugaciuni pentru ploaie si mana in camp.
• Gunoiul adunat in ziua de Sfantul Gheorghe se pune la radacina pomilor, ca sa rodeasca bine.
• Daca la San-Georgiu/Sfantul Gheorghe e zi de post (sec), atunci tot anul este la vite lapte slab (nemanos).
• In aceasta zi se aduna de pe camp tot felul de buruieni de leac, care se pastreaza peste an.
• Daca in ziua de Sfantul Gheorghe va fi roua multa ori va fi pacla, e semn de an bogat.
• Daca la San-Giorgiu e ploaie – se face grau si fan.

Calul Sfantului Gheorghe – 24 aprilie

Ziua de 24 aprilie este considerata a fi una deosebit de importanta, impunand restrictii severe legate de munca. În aceasta zi nu se lucreaza deloc, pentru ca animalele salbatice sa nu atace vitele si gospodariile.

Credinte si superstitii de ziua Calului Sfantului Gheorghe

• Se serbeaza Calul Sfantului Gheorghe deoarece cu ajutorul lui Sfantul l-a putut ucide pe balaur.
• Calul Sfantului Gheorghe se tine pentru ca munca sa mearga bine.
• Se tine pentru ca e rau de gadini (animale salbatice).

Acest sfant este considerat a fi patronul spiritual si protectorul armatei. Sfântul s-a nascut în Capadocia, catre sfârsitul secolului al IV-lea. Ramas fara tata de la o vârsta frageda, se muta împreuna cu mama sa în Palestina, unde parintii sai aveau o mostenire. În timpul împaratului roman Diocletian (284-305 – n.r.), s-a înrolat în armata acestuia. In 303, Diocletian a emis un edict de persecutie a crestinilor. Aflat în preajma împaratului, Sfantul Gheorghe îsi marturiseste de bunavoie credinta în Hristos. Uimit de curajul soldatului sau, Diocletian l-a trimis la închisoare, unde a fost supus la torturi groaznice pentru a se lepada de Hristos. Sfântul Gheorghe a dovedit însa o credinta puternica, în toiul chinurilor marturisindu-si dragostea fata de Dumnezeu, încât multi dintre cei ce-l priveau credeau ca numai o putere supranaturala îl tine în viata.

În cele din urma, nereusind sa-l faca sa renunte la credinta, Diocletian îl condamna la moarte prin decapitare, sentinta fiind executata în 23 aprilie 303. Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai îndragiti sfinti ai Bisericii, atât în Rasarit, cât si în Apus, fiind un simbol al barbatiei si jertfei pentru Hristos. În icoane este înfatisat calare, purtând o sulita si ucigând un balaur, expresie a unei legende raspândite despre una din ispravile sale. Astazi, cateva milioane de romani isi sarbatoresc si ziua onomastica. Sunt sarbatoriti astazi cei care poarta numele de Gheorghe, George, Ghita, Georgeta, Georgiana etc. De Sfantul Gheorghe exista si cateva traditii. Ziua aceasta este cunoscuta in popor ca San-George. In calendarul popular, San-George este considerat a fi un zeu al vegetatiei, protector al naturii inverzite, al vitelor si al oilor, el fiind identificat in Panteonul romanesc cu Cavalerul Trac. In spiritualitatea populara, el este cel de-al doilea stalp calendaristic, alaturi de Sfantul Dumitru sau Samedru se spune ca atunci cand se aud primele broaste cantand, San-George ia cheile de la Samedru pentru a deschide drumul naturii spre viata, el fiind considerat Cap mare de primavara, inverzitorul intregii naturi, semanatorul tuturor culturilor si inchizatorul anotimpului friguros. Toamna, Samedru, care nu iubeste pomii inverziti, primeste cheia de la San-George pentru a inchide timpul frumos.

sursa stirileprotv.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Lovitură pentru șoferi: Taxe mai mari pentru proprietarii de mașini începând cu 1 ianuarie

Redacția

Părintele Cristea, din parohia „Sfântul Gheorghe” – Fântânele, a transmis un La mulți Ani alături de Hristos tuturor celor care poartă numele de Gheorghe, George, Georgiana și Georgeta

Răzvan Grecu

Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, potrivit noii legi a Educației

Redacția
Încarcă...