NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Sfânta Liturghie la Mănăstirea Hadâmbu! Astăzi, de Naşterea Maicii Domnului, se sărbătoreşte hramul bisericii alături de zeci de credincioși

Astăzi are loc Liturghia la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași. Anul acesta, din cauza pandemiei COVID-19, credincioșii vor trebui să respecte măsurile de distanțare socială. În plus, masa tradițională va fi înlocuită cu pachete de alimente oferite credincioșilor. Slujba de Nașterea Maicii Domnului va fi săvârșită de PS Antonie, episcop de Bălți, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Astăzi, 8 septembrie, de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, la ora 8:45, va fi întâmpinat Preasfințitul Părinte Episcop Antonie, episcop de Bălți. Acesta va săvârși Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi, cu binecuvântarea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Tradițional, an de an, după Liturghie, credincioșii erau așteptați la masă.

Anul acesta, din cauza pandemiei COVID-19, pelerinii vor primi pachete cu alimente. În seara zilei de mâine, 8 septembrie, la ora 19:30, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi reintrodusă în biserica-monument. Credincioșii care vor participa la sfintele slujbe închinate Maicii Domnului în zilele de 7 și 8 septembrie vor trebui să respecte măsurile de protecție și de prevenire în contextul actualei pandemii.

Mii de credincioși așteptați la hramul lăcașului de cult din județul Iași

La Liturghia săvârșită de PS Antonie, episcop de Bălți, sunt așteptați mii de pelerini, ca în fiecare an, din toate colțurile țării. Biserica mănăstirii din comuna Mogoșești- Iași dateză din anul 1659. Voievodul Gheorghe Ghica (1658-1659) i-a dăruit boierului grec Iani Hadâmbu, fost chelar, un loc în pădurea Iașilor, la Dealul Mare, pentru a construi o biserică cu hramul „Nașterii Preacinstitei și Născătoarei de Dumnezeu”. Î

  

n 1937, prin voința starețului Iov Mazilu și cu binecuvântarea Patriarhului Miron Cristea, sfântul locaș a fost repopulat cu monahi și renovat. Între 1937-1938, preotul Octavian Zmau din Roman a pictat două icoane ale Maicii Domnului cu Pruncul, pe care le-a închinat, ca danie, celor de la Mănăstirea Hadâmbu. În 1990 au fost așezate cu cinste în Biserică, după noua sfințire a acesteia, iar câțiva ani mai târziu li s-a făcut ferecătura de aur și de argint. Ulterior s-a ridicat un nou așezământ monahal în curtea bisericii, alături de o casă de oaspeți. De asemenea, au fost întreprinse multe alte lucrări. În prezent, se lucrează la noua clopotniță a așezării monahale, ce va avea o înălțime de 32 de metri.

Drumul Crucii la Mănăstirea Hadâmbu la mijlocul lunii septembrie 2020

Tot în această lună, credincioșii sunt așteptați și la Drumul Crucii la Mănăstirea Hadâmbu. Traseul pornește de la baza dealului, urcă spre Mănăstirea Hadâmbu și se încheie în apropierea așezării monahale. Drumul Crucii va avea loc pe data de 14 septembrie. An de an credincioșii reconstituie drumul parcurs de Iisus Hristos către Muntele Golgota. Traseul de aproximativ un kilometru se parcurge în aproximativ două ore. După procesiunea de pe Drumul Crucii, credincioșii se vor ruga la icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Hadâmbu.

bzi

Advertisements

Related posts

„Sfânta Liturghie pe înţelesul copiilor“ din Hârtoape

Redacția

Calendar ortodox 2020, 15 iunie. Sfinţii zilei

Redacția

„Amurg solitar” la împlinirea celor 55 de ani de viață

Teona Gherasim
Încarcă...