Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași organizează, pe tot parcursul lunii august, cea de-a III-a ediție a „Festivalului de Artă şi Atitudine Serile Teiului”. Joi, 15 august, de la ora 19:30, în Parcul Copou se va desfășura spectacolul de muzică renascentistă „Renaşterea lăutei”, care va fi susţinut de artistul Cristi Lazăr.
Pe 8 august, pe scena amenajată lângă Teiul lui Eminescu, artista Doina Lavric-Parghel a susținut spectacolul „Povestea soarelui”, care a avut în prim plan muzica țărănească veche. Toată luna august, în fiecare zi de joi, vor fi organizate diverse evenimente începând cu ora 19:30, în Parcul Copou din Iași. În cadrul festivalului vor mai concerta folkistul Adi Bezna, pe 22 august, şi artistul Grigore Leşe, pe 29 august.
Constantin (Cristi) Lazăr, un muzician născut în 1968 la Iași, este profesor și interpret de chitară clasică și lăută. Absolvent al Academiei de Arte „George Enescu” din Iași, unde a studiat la Facultatea de Interpretare Muzicală între 1992 și 1997, acesta și-a început cariera ca profesor de chitară și muzică de cameră la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași. În 2006, și-a descoperit pasiunea pentru lăută, achiziționând o lăută renascentistă cu opt corzi, creată de lutierul Gyorgy Lorinczi. De atunci, a susținut numeroase recitaluri în țară și în străinătate, interpretând lucrări ale compozitorilor din secolul al XVI-lea.
Cristi Lazăr a participat la cursuri de măiestrie cu lăutistul și profesorul Hopkinson Smith, de la „Schola Cantorum Basiliensis”, precum și la cursul susținut de lăutistul american Paul O’Dette la Festivalul de chitară clasică „J. K. Mertz” din Bratislava.
Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Iaşi, prin Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi, iar moderatorul evenimentelor este Adi Cristi, managerul instituţiei de cultură din Parcul Copou. Accesul la toate spectacolele din cadrul festivalului este liber.