NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Comunicate de Presă

Senatorul Vasile Toma: ”Noul an școlar se apropie și, alături de alte multe dileme, rămâne întrebarea esențială care ne preocupă pe toți: Ce și, mai ales, cum vom face din septembrie?”

Senatorul Vasile Toma a precizat că noul an școlar se apropie curând, cu multe dileme. Întrebarea esențială care preocupă pe toată lumea este „cum vom face din septembrie?”.  

Viețile noastre s-au schimbat radical în urma acestei pandemii, iar educația nu face excepție. Toți cei implicați în actul de învățământ, copii, cadre didactice și părinți, au fost nevoiți să își schimbe fundamental modul de raportare.
Știu și știm că problema modului în care învățământul se va desfășura de acum încolo este una general valabilă la nivel mondial. Dar, tot la nivel mondial, urmărind exemplele altor state, pot spune că se pot găsi și aplica acele măsuri care să susțină cu adevărat un învățământ care să nu se transforme într-o serie de acțiuni formale sau chiar dăunătoare. Însă, cu o serie de condiții, care, în opinia mea, au nevoie să respecte următoarele principii esențiale, și anume:
1. Asigurarea și garantarea completă și nediscriminatorie a dreptului fundamental privitor la accesul la educație al tuturor copiilor
2. Totala implicare a statului în urmărirea practicilor neunitare care pun în pericol asigurarea egalității de șanse
3. Consultări permanente și continua colaborare, printr-un dialog onest și transparent între stat – cadre didactice- furnizori ai actului de învățământ- copii- părinți, în așa fel încât să se asigure dreptul la opțiune pentru fiecare actor implicat în actul de învățământ, fără ca statul să impună și să constituie unitatea decizională unilaterală
4. Aplicarea de măsuri personalizate și zonale în urma analizei de nevoi și a specificului fiecărui spațiu de învățământ și localități/ județ
5. Reglementări urgente în ceea ce privește pregătirea și susținerea reale și continue ale cadrelor didactice, copiilor și părinților, în așa fel încât să se poată adapta eficient la schimbare
Evident, se impun acțiuni și se impun rapid, însă ele au nevoie și trebuie luate nu pe principiul „ne facem că facem”, în mod necoordonat, urmărind doar anumite puncte sau cantitatea, fără o corespondență cu adevărat funcțională.
Nu ne putem juca cu o generație al cărei viitor să îl compromitem. Nu ne putem juca cu cadrele didactice și cu părinții. Nu putem să nu îi implicăm. Să nu îi întrebăm și să le respectăm drepturile.
De aici pornește educația, cea care ar trebui să primeze în orice ceea ce un stat reprezintă. De aceea, acum, mai mult ca oricând, pentru ca România să fie educată, este nevoie ca statul român și reprezentanții săi să fie educați”
, este comunicatul transmis de senatorul PSD Vasile Toma.

Advertisements

Related posts

Primăria Pașcani organizează mâine conferința de lansare și promovare a proiectului Amenajare Parc în Municipiu Pașcani

Redacția

Experiențe inedite în management și leaderschip prin activitățile proiectului „Start spre succes prin Erasmus+”

Redacția

Senator Vasile Toma: Guvernul antiromânesc PNL oferă mită din banii publici pentru a-și securiza poziția

Redacția
Încarcă...