RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Comunicate de Presă

Senatorul Toma : Parlamentul va vota instituirea stării de alertă. Guvernul Orban a trimis proiectul de lege extrem de târziu

Proiectul de lege privind măsurile care se vor lua în România în starea de alertă va fi dezbătut şi votat astăzi,  în comisii şi în plenul Senatului.

Legea cuprinde unele măsuri temporare şi, după caz, graduale, pe care autorităţile le pot lua pentru a reduce răspândirea virusului, după ieşirea din starea de urgenţă. De asemenea, actul normativ stabileşte regimul sancţiunilor şi contravenţiilor pentru încălcarea restricţiilor instituite în starea de alertă.

Senatorul PSD Vasile Toma menţionează, într-un comunicat de presă, faptul că fiecare senator şi deputat va vota adoptarea stării de alertă. Însă, acesta precizează faptul că Guvernul Orban da dovadă de o incompetentă ieşită deja cunoscută de români.

Starea de alertă, în redactarea guvernului, permite demiterea abuzivă a unor șefi de instituții sau numirile clientelei politice în anumite funcții.

  

”Parlamentul, prin fiecare senator si fiecare deputat, se va mobiliza rapid (astazi) și va adopta urgent proiectul de lege privind instituirea stării de alertă, astfel încât sa fie posibil sa avem o lege în vigoare pe 15 mai.

Trebuie sa remarcam ca, din nou, Guvernului Orban, cu incompetenta sa deja cunoscuta de romani, a trimis proiectul de lege la Parlament extrem de tarziu si fara sa ofere datele necesare pentru ca parlamentarii să voteze în cunoștință de cauză.

Acelasi cinism si acelasi comportament imoral cu care guvernul trateaza Parlamentul si cetatenii reprezentați democratic in Senat si Camera Deputaților.

Este absolut necesar ca Guvernul să informeze Parlamentul asupra situației reale: câte persoane au fost testate – nu câte teste, ca-n raportările oficiale; câte persoane au fost infectate dintre cele testate; care e gradul de infestare al populației – extrapolare științifică/matematică plecând de la date reale.

De ce refuza testarea extinsă si prefera prelungirea stărilor de urgenta, respectiv de alerta, cu toate îngrădirile si consecințele negative inerente?!

Sunt o serie de domenii economice foarte afectate dar, luand in considerare prudența si masurile necesare specifice perioadei pe care o traversam, trebuie sa le oferim o perspectiva clara.

Guvernul tergiversează sau respinge masurile economice propuse in Parlament fara sa ofere soluții operatorilor economici, ca de exemplu, celor din domeniul transporturilor  sau din industria HORECA. Cu toate acestea, s-a grabit sa puna bancile la adăpost de eventuale pierderi.

Transportul international este inchis desi activitățile ilegale, efectuate cu microbuze 8+1 (clasificate ca autoturisme si înregistrate intentionat pe persoane fizice)  au explodat fara ca Ministerul de interne sa ia vreo masura.

Transportul interjudetean este paralizat din cauza interzicerii deplasărilor si ministrul transporturilor nu e in stare sa gândească reguli clare si masuri de sprijin pentru a reporni aceasta activitate economica.

Transportul judetean a fost practic naționalizat fiind înregimentat la autoritatile statului (Ministerul Dezvoltării si Consiliile judetene) dar care nu au legislatie clara (hotărâri de guvern, ordine de ministru etc.) si nici vreo perspectiva.

Guvernul Orban a vrut neaparat sa anuleze ce funcționa bine fara sa stie cum si cu ce sa înlocuiască, punând Consiliile judetene in imposibilitatea de a organiza transportul judetean.

Restaurantele rămân închise, nu se știe clar dacă se pot, ori nu, deschide terasele.

De asemenea, contravențiile vor fi aplicate în temeiul OUG2/2001, care însă, în absența unor prevederi clare, neinterpretabile și unitar aplicate vor permite în continuare abuzuri.

Starea de alertă, în redactarea guvernului, permite demiterea abuzivă a unor șefi de instituții sau numirile clientelei politice în anumite funcții.

O mare problemă e și învățământul online, fiind cel puțin 250.000 de copii care n-au acces nici la calculatoare, nici la tablete și nici la internet.

Viitorul, in perspectiva Guvernului Orban, se arata sumbru”, a declarat senatorul Vasile Toma, într-un comunicat de presă.

Related posts

Incendiile din spitalele României. Tragedia fără de margini a unei națiuni. Doamnelor și domnilor de la PNL și USR-PLUS, nu vă este de ajuns?! (P)

Redacția

Elevi și profesori din opt școli au fost premiați de către Asociația Profesorilor Liberali și Comisia pentru Educație din PNL Iași la Gala Premiilor pentru Proiecte Educaționale – Pașcani 2023 (P)

Redacția

Rectorul SNSPA a semnat la Washington un acord de parteneriat cu Atlantic Council, pentru consolidarea securității în regiunea Mării Negre

Redacția
Încarcă...