NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Comunicate de Presă

Senatorul Toma cere Guvernului României să ia măsuri pentru a salva agricultura!

Domnule ministru al agriculturii ROMANESTI, luati urgent masuri pentru ca Agricultura României sa nu intre in colaps!

Guvernul trebuie sa urgenteze emiterea unei ordonante prin care sa impună masuri pentru facilitarea vânzării produselor agricole romanesti in aceasta perioada dificila.

Starea de urgenta poate oferi si oportunități dar numai celor ce au strategie si obiective nationale îndrăznețe.

In cazul de fata, ma refer la asigurarea accesului rapid, fara costuri suplimentare, a agricultorilor romani in toate rețelele de magazine, pentru a-si vinde produsele.

Deși România are a cincea mare suprafață agricolă cultivată din U.E., se confruntă cu o situație dificlă în agricultură datorată lipsei de precipitații, a unei ierni blande, plus o adiministrare incompetentă a acestui domeniu de către Guvernul actual (ex.: diminuarea substanțiala a subventiilor, dublata de cresterea birocrației).

La toate acestea s-au adăugat problemele grave privind desfacerea produselor, vanzările scăzand cu 60-70 % fată de anul precedent.

Aceasta noua si cruda realitate se datorează măsurilor care au fost impuse pentru perioada de pandemie, de izolare la domiciliu, de păstrare a distanțării sociale, pe langa problema cronica, binecunoscuta, a accesului foarte greu pe rafturile supermarketurilor.

Dar pot fi găsite solutii de catre guvernul României! În acest sens, de exemplu, guvernul Bulgariei, a emis un decret prin care impune lanțurilor de supermaketuri să vândă produse alimentare fabricate în regiunile lor.

Un alt program care venea în ajutorul producătorilor locali, Casa de Comert Unirea, la care Ministerul Agriculturii are sută la sută acțiuni, este în impas, neputându-se relansa din cauza neițelegerilor la nivelul conducerii (deși în noiembrie anul trecut ministrul agriculturii aprecia că este un demers bun se pare ca între timp perspectiva s-a schimbat).

Asa încât, producătorii autohtoni, cărora li s-au diminuat și sumele acordate prin programul “Tomata” cât și sprijinul cuplat acordat producătorilor ce cultivă legume în spații protejate, au rămas doar cu acces la desfacerea în piețe sau cu distribuirea la domiciliu pe baza de comandă online (unde a fost posibil și in masura in care clienții au deschidere către un astfel de comerț).

Știuta fiind situația grea prin care trec legumicultorii în acest moment și agricultorii în general, ne întrebăm, care sunt măsurile cu care le vine în ajutor Guvernul Romăniei? Nu există deocamdata măsuri concrete sau un termen cand acestea vor aparea.

Se pare ca guvernul nu considera agricultura romaneasca o prioritate, lipsurile și dificulțățile cu care se confruntă domeniul nefiind in atentia acestuia.

Dar autoritățile statului au o atentie deosebită față de lipsa forței de muncă din agricultura altor țari ale U.E. si, culmea (!) au gasit solutii!

Domnule premier, domnule ministru al agriculturii (ROMANESTI), luati urgent masuri pentru ca produsele agricole romanesti sa poata fi vândute si nu aruncate!

Daca nu luati masurile necesare acum, costurile sociale ulterioare vor fi cu mult mai mari!

Cabinet Senator Vasile Toma

Iasi

loading...
Advertisements

Related posts

Profesori de la Școala Lunca au participat la un curs de formare în Malta, finanțat prin proiectul Erasmus+

Redacția

Autostrada Moldova este un drept, nu o favoare!

Redacția

Liceul ”Mihai Busuioc”: „Orizonturi europene de formare în domeniul tehnic”

Redacția
Încarcă...