RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Comunicate de Presă

Senator Vasile Toma: Modificări legislative importante pentru taximetriști: fără discriminare și îngrădirea accesului la piața transporturilor!

Aportul economico-financiar și social al fiecărui domeniu și sector de activitate al unui stat este esențial nu doar prin natura sa valorică și cantitativă, cât și prin modul în care interacționează și le influențează pe restul.

Având în vedere modificările și evoluția de viziune și activitate atât la nivel internațional, cât și național, sectorul reprezentat de taximetrie din România este unul care are nevoie de un cadru legislativ corespunzător, care să aducă o poziționare și clarificare precise și sustenabile raportate atât la aceste schimbări, precum și la nevoile și specificitatea furnizorilor și beneficiarilor de servicii de taximetrie din România.

În acest context, senatorul PSD de Iași, Vasile Toma, a inițiat un proiect legislativ aflat în acest moment în procedură legislativă la Senat, care propune modificarea definiției taxiului astfel încât aceasta să ofere posibilitatea celor care practică taximetrie să folosească mașini mai mari.

La momentul actual, în țara noastră, taxiul este definit ca fiind „autovehicul din categoria autoturisme cu până la maximum 5 locuri, inclusiv locul conducătorului auto”. De aceea, schimbarea propusă prin inițiativa legislativă a senatorului și colegilor săi co-inițiatori presupune înlocuirea numărului de locuri de la 5 la 9, restul condițiilor de desfășurare a activității de taximetrie rămânând aceleași.

  

Actuala inițiativă subliniează faptul că serviciile de taxi sunt asimilate serviciilor de transport. Prin urmare, pentru asigurarea unui regim concurențial echilibrat și stabilirea unui regim nediscriminatoriu a modurilor de transport utilizate pentru transportul de persoane în mediul urban, trebuie eliminate discriminarea și îngrădirea accesului la piața transportului în regim de taxi a posesorilor de autovehicule care se încadrează în definiția autoturismului.

În plus, această reglementare legislativă are în vedere nu doar asigurarea clară a condițiilor de siguranță și de calitate în ceea ce privește serviciile de taximetrie, ci și respectarea principiilor liberei concurențe, garantarea accesului liber și nediscriminatoriu la piața transportului rutier, protecția mediului înconjurător, a drepturilor și intereselor legitime ale persoanelor fizice și juridice și pentru satisfacerea necesităților economiei naționale și a nevoilor de apărare a țării, cu atât mai mult în actualul context economic în care și domeniul taximetriei are nevoie de un suport coerent și cât se poate de bine precizat legislativ.

De asemenea, privitor la principiile de nondiscriminare, de echitate și echilibru concurențial, este necesar de subliniat și explicat faptul că, în condițiile în care serviciile de transport urban cu autoturismul prin intermediul platformelor online tip Uber se efectuează cu autovehicule de până la 9 locuri, este cât se poate de normal și de legitim ca, în mod legal, și taximetria să beneficieze de condiții corespunzătoare!

Nu în ultimul rând, modificarea propusă de senatorul Toma este necesară și pentru a se oferi posibilitatea organelor de control să își eficientizeze acțiunile de depistare și sancționare a activităților ilegale de transport public de persoane, contra cost, efectuate cu autoturisme, un aspect care, în lipsa unei reglementări, aduce o contribuție negativă semnificativă la nivelul finanțelor României.

Related posts

Ucrainenii au nevoie de locuri de muncă pentru a se întreține, iar operatorii economici români au nevoie de forță de muncă! (P)

Redacția

IPJ IAȘI: Păcălelile din fața porții .“FALȘII VIZITATORI” acționează și în mediul rural

Redacția

Alexandru Muraru face un apel public către consilierii locali ai PNL şi USR-PLUS pentru colaborare politică şi administrativă în Iași (P)

Redacția
Încarcă...