RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Semnal de alarmă de la oamenii de ştiinţă: Rezistenţa la antibiotice „de ultimă instanţă” s-a răspândit pe tot globul


Bacterii care conţin o genă ce le permite să reziste la polimixine, antibiotice „de ultimă instanţă” pentru o serie de infecţii, au fost descoperite în Danemarca şi în China, fapt care a dat naştere la o căutare globală după această genă.

  

Această descoperire înseamnă că bacteriile care cauzează infecţii gastrice, urinare sau sanguine comune la oameni pot deveni acum „pan-rezistente”, cu gene care pot face faţă la toţi antibioticii care sunt disponibili în prezent. Acest lucru va face ca unele infecţii să devină incurabile dacă noi antibiotici nu sunt lansaţi pe piaţă în curând, relatează New Scientist. Colistin, cea mai comună polimixină, este un tratament „de ultimă instanţă” pentru infecţii cu bacterii ca E. coli sau Klebsiella, care rezistă tuturor celorlalţi antibiotici.

 În noiembrie, o echipă de la Universitatea Agricolă din Guangzhou, China, a descoperit o genă pentru rezistenţa la colistin în animale, carne şi oameni infectaţi. Gena mcr-1 poate să treacă uşor de la o bacterie la alta, ceea ce i-a făcut pe cercetători să prevadă că ea va deveni, în curând, globală. Aceeaşi genă, în China şi Danemarca Ceea ce nu ştiau ei este că acest lucru s-a întâmplat deja.

După anunţul lor, Frank Aarestrup, cercetător de la Universitatea Tehnică din Lyngby, Danemarca, a căutat gena într-o bază de date ADN daneză cu mostre prelevate de la oameni, animale şi alimente. Gena a fost descoperită la o persoană care a suferit o infecţie sanguină anul acesta şi în cinci mostre prelevate din carne de pui importată din Germania între 2012 şi 2014.

Citește articolul integral pe Adevarul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Cel ”mai negru” material e istorie. A fost inventat altul cu o culoare mult mai închisă

Redacția

BIROUL DE EXECUTORULUI JUDECATORESC CORBU VASILE

Redacția

Cum va fi vremea de Craciun: avem sau nu zapada? Temperaturile scad sub limita inghetului de saptamana viitoare

Redacția
Încarcă...