NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Șefii Primăriei blocați în sensurile giratorii! Șoferi asigurați-vă! Respectați indicatoarele rutiere!

Sensurile giratorii ce ar fi trebuit înființate în această perioadă pe strada Moldovei, de la prima intersecție semaforizată până la Kaufland, mai au de așteptat. Șefii Primăriei Pașcani au înțeles că realizarea acestora s-a făcut după etape greșite și se impun discuții suplimentare.

Ideea înființării acestora vine ca urmare a necesității creării unei căi de acces pentru noul centru comercial de lângă Lidl, dar și pentru a suplini echipamentele vechi ce asigurau funcționarea semafoarelor din intersecția străzilor Moldovei cu Crinilor și Dragoș Vodă.

După zile de așteptare și sistarea funcționării semafoarelor din motive tehnice, urmate de câteva accidente rutiere, în data de 8 iunie 2021 Primăria Pașcani dă următorul comunicat, ce nu s-a concretizat în fapte.

„În legătură cu problemele semaforizării intersecției străzilor Crinilor cu Moldovei, aducem la cunoștința cetățenilor următoarele aspecte: respectivele semafoare se defectează des și sunt dificil de reparat din cauza tehnologiei învechite pe baza căreia funcționează. Primăria Municipiului Pașcani a început de luni demersurile pentru înființarea unui sens giratoriu în respectiva intersecție. În acest moment elementele constitutive și semnele de circulație sunt achiziționate, urmând ca până la sfârșitul săptămânii să fie amenajat acest sens giratoriu”, explica instituția pe pagina de Facebook.  

  

Întrebat astăzi în conferința de presă despre acest subiect, viceprimarul Cristian Rățoi, președinte al Comisiei Tehnice de Organizare a Circulației Rutiere, cel care a avut pe mână și coordonat ședințele pe acest subiect a declarat următoarele:

„Așa cum v-am mai spus, sunt adeptul lucrurilor făcute bine, cu pași mărunți, dar siguri. Am stabilit cu cel de la Estate (n.r. Smart Estate&Logistic SRL, firmă ce se ocupă de construcția noului centru comercial) responsabilul lor, să vină împreună cu șeful dumnealui să analizăm încă odată ceea ce se întâmplă cu sensurile acestea giratorii. În ce sens? Pentru că din schița dumnealui, rezultă și modificarea geometriei acestor intersecții. Într-o discuție care am avut-o era posibil așa cum ne gândisem în primă fază, adică sensurile să fie cu benzi mai înguste și centrul să fie doar de șase metri. În momentul în care s-a luat acordul de la Poliția Rutieră Iași, am discutat și cu domnul Vârlan (n.r. Mihai Vârlan, comisar Poliția Rutieră Iași) am solicitat să ni se aprobe sensurile așa cum sunt, pentru că și în alte localități sensul giratoriu are diametru mai mic. Ținând cont că este drum național, dumnealui a spus să vină cu schița, să analizăm să vedem ce și cum. Până la urmă așa a rămas, la șase metri”, a explicat Rățoi.

Discuția de acum se schimbă, mai ales că între Primărie și firma care va realiza sensurile giratorii din zona Kaufland și Constructorul, trebuie să intervină un parteneriat public. Acest lucru înseamnă lucrări și avize suplimentare, ce vor duce la întârzierea implementării acestor inițiative.

Mai mult, Consiliul Local trebuie să voteze acest parteneriat și proiectul în sine, ceea ce dă dreptate consilierului Sorin Olariu (PMP) care a spus într-o emisiune televizată că nu are cunoștință despre un proiect adoptat în acest sens.

Dar vedeți că tot se modifică geometria instersecțiilor. Dacă rămâneam cu sensurile mici făcute și benzile pe lângă, fără să mai intrăm pe margini, am fi făcut pe proiectul inițial. Dar modificând geometria, intrând pe trotuar, ne trebuiesc aprobările din Consiliu Local, trebuie să facem proiect pentru Consiliul Local. A mai intervenit o problemă și cu două canale. Inițial era vorba că sunt de la ApaVital, ulterior de la telefone,și tot așa mai departe”, a mai precizat viceprimarul Rățoi.

Practic toate analizele și discuțiile din Comisia Tehnică de Organizare a Circulației Rutiere, deplasările în teren au fost în zadar. Acum șefii Primăriei, primarul Marius Pintilie și viceprimarul Cristian Rățoi, trebuie să își asume vina pentru faptul că nu au gestionat corect o problemă gravă, ce ține de fluidizarea traficului, dar și de modul cum coordonează proiecte cu impact major.

În conferința de presă de astăzi, reprezentanților autorității publice, li s-a adus la cunoștință că sunt foarte multe evenimente rutiere. Răspunsul lui Rățoi a fost mai degrabă un apel la șoferi:

„Chiar nu mai știm semnele de circulație? Înainte de semafoare cum se circula?”.

Cu toate acestea, puși în fața situației se admite că mai trebuie să treacă timp până la amenajarea sensurilor giratorii, reprezentanții Primăriei au spus că se va analiza posibilitatea încheierii unui contract de mentenanță cu o firmă care să repare semafoarele din municipiu.

Advertisements

Related posts

Un consilier cere “desecretizarea” planului de management al directorului de la Casa de Cultură

Marius Parteni

Pașcaniul mai are de așteptat investițiile în rețelele de apă și canalizare. În primăvara sau vară!!!

Marius Parteni

Firma de cablu din Sireţel, aproape de insolvenţă

Redacția
Încarcă...