RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Șefa ISJ împinge directorii școlilor să fie mai activi când cer dotări primarilor

Managerii instituţiilor de învăţământ preuniversitar din Iaşi, alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar, dar şi ai insituţiilor partenere, precum Casa Corpului Didactic, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Iaşi sau Inspectoratul de Poliţie, reprezentanţi ai sindicatelor din învăţământ, ai elevilor sau ai părinţilor, dar şi Camelia Gavrilă, în calitate de vicepreşedinte al Comisiei pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor, au participat ieri la „Consfătuirea anuală a directorilor din învăţământul preuniversitar ieşean“.

 

  

Evenimentul a avut loc de la ora 11 în sala de festivităţi a Colegiului de Artă „Octav Băncilă“, scopul declarat fiind acela de a „armoniza“ demersurile manageriale pentru un sistem de învăţământ mai eficient la nivelul judeţului. Întâlnirea, organizată de ISJ, a debutat cu o prezentare amplă a sistemului şcolar judeţean: inspectorul şcolar general Genoveva Farcaş a vorbit despre rezultatele şcolare obţinute de elevii ieşeni anul trecut, despre situaţia de la examenele naţionale, dar şi despre numărul de cadrele didactice care au intrat în sistem în urma examenului de titularizare.

 În acest sens, inspectorul şcolar general s-a adresat Cameliei Gavrilă, în calitatea ei oficială din Parlament, dar şi ca ministru propus al Educaţiei, cu o propunere de a limita accesul absolvenţilor de facultate în sistemul de învăţământ, selecţia făcându-se şi în funcţie de notele obţinute la facultate sau la examenul de licenţă, în încercarea de a atrage spre sistemul de învăţământ doar cadrele didactice cu adevărat competente. „Această selecţie pe care o realizează examenul de titularizare trebuie raportată foarte atent şi la nivelul anterior de pregătire al profesorilor noştri prin licenţă. Cred că o proiecţie mult mai bună s-ar face dacă ar avea acces la acest examen de titularizare doar acei absolvenţi de universitate care confirmă prin notele obţinute, să spune cu un prag de minimum 7, pe disciplinele de bază, şi doar acei candidaţi să aibă acces în sistemul de învăţământ. Poate fi o utopie, dar în momentul în care vom avea cadre didactice care au fost trecute deja printr-un anumit filtru de selecţie atunci vor veni profesori cu o mult mai bună pregătire şi pe care noi să-i putem introduce în sistem şi în programele de formare continuă din şcolile noastre. Sigur, există şi riscul de a nu avea suficienţi profesori pentru a acoperi catedrele vacante, dar este o practică des întâlnită în toate sistemele educaţionale care pun pe primul loc educaţia“, a detaliat Genoveva Farcaş.

 Un alt aspect menţionat de şefa Inspectoratului Şcolar a făcut referire la starea şcolilor din judeţ. Ea a menţionat că, deşi nu ISJ are în administrare clădirile în care se desfăşoară activitatea didactică, şi că administraţiile locale sunt cele care trebuie să se îngrijească de aceste probleme, directorii pot fi mult mai activi în a atrage atenţia primarilor cu privire la situaţia în care copiii din comunitate îşi desfăşoară activitatea.

 

sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Promovarea ofertelor educaţionale pentru clasa pregătitoare, la Liceul Tehnologic “Mihai Busuioc”

Ema Roman

A început alimentarea cardurilor educaționale pentru achiziționarea de rechizite și îmbrăcăminte

Redacția

(Video) Cinci studenţi români au câştiat medalia de argint la o competiţie internaţională de proiecte IT

Redacția
Încarcă...