e-Factura, obligatorie de la 1 ianuarie 2024, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
Legislația e-Factura are multe probleme și este făcută în ideea să fie lovit contribuabilul care este corect, este de părere Robert Șova, vicepreședintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR).
„Dacă furnziorul nu încarcă factura, eu iau amendă de 15%, nu pot deduce TVA, e cheltuială nedeductibilă. Păi, e vina mea? Ajungem la modul în care aplicăm legislația. Există în Codul civil răspunderea limitată în cazurile în care poți să răspunzi pentru fapta altuia. Sunt foarte limitate. Situația asta nu se regătește acolo”, spune el.
Reamintim că de la 1 iulie 2024, e-Factura a intrat într-o nouă etapă. Factură este considerată doar cea primită prin intermediul sistemului Ministerului de Finanțelor. Cei care nu depun în termenul de 5 zile calendaristice primesc amendă. Astfel firmele mari vor plăti între 5.000 – 10.000 lei, cele mijlocii vor primi între 2.500 – 5.000 lei, iar firmele mici și persoanele fizice între 1.000 – 2.500 lei.
De asemenea, firmele care acceptă factura prin altă modalitate decât cea prin SPV vor fi sancționate de ANAF cu 15% din valoarea facturii.