RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
EvenimentLocal

Ședința lunară administrativă a Protopopiatului Pașcani (FOTO)

Luni, 11 decembrie a avut loc întâlnirea lunară a preoților parohi din cadrul Protopopiatului Pașcani.

După săvârșirea Sfintei Liturghii la biserica ,,Sfinții Voievozi” din curtea Protopopiatului, preoții s-au deplasat la Catedrala ,,Pogorârea Duhului Sfânt”. În contextul ,,Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”, la inițiativa părintelui Protopop Gheorghe Muraru și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, consfătuirea a debutat cu susținerea  conferinței intitulată ,,Dialogul între Sfântul Altar, strană și credincioși în cadrul slujbelor bisericești” de către domnul profesor Adrian Sîrbu, dirijor al ,,Corului Academic Byzantion”. Cu acest prilej au fost invitați să participe la eveniment și cântăreții din parohii, precum și tineri pasionați de muzica psaltică.

În prima parte a prezentării s-au dezbătut mai multe subiecte legate de întreita slujire bisericească: preot, psalt și credincioși. Dintre acestea amintim: importanța cunoașterii istoricului și simbolismului actelor liturgice săvârșite de către preot precum și catehizarea credincioșilor în acest sens, necesitatea unei preocupări din partea preotului pentru a susține pregătirea și perfecționarea psalților, cântarea și lecturarea textelor în duhul rugăciunii, fără exagerări de romanțare a vocii sau grabă, respectarea tipicului moștenit prin Sfânta Tradiție și crearea unei atmosfere de rugăciune a inimii, de interiorizare, a tuturor celor care participă la săvârșirea slujbelor bisericești, conduita duhovnicească și vestimentația adecvată a psalților etc.

În cea de-a doua parte, s-au adresat întrebări domnului profesor, s-au făcut propuneri de noi întâlniri pentru tratarea altor teme și s-a hotărât demararea unei colaborări între Protopopiatul Pașcani și Corul Academic ,,Byzantion” în vederea înființării unor cursuri săptămânale de pregătire și perfecționare a psalților.

  

Ședința s-a încheiat cu câteva anunțuri de ordin administrativ comunicate de către părintele Protopop Gheorghe Muraru tuturor preoților și cu invitația de a participa la Concertul de ,,Colinde Hristos Se naște, slăviți-L” susținut de Corala ,,Învierea” a Protopopiatului Pașcani în zilele de 16-17 decembrie la Casele de Cultură ale orașelor Pașcani și Târgu Frumos.

                     Preot Mihalachi Bogdan-Iulian, Parohia ,,Sfinții Voievozi”-Cristești

Related posts

Stand up Comedy în pub „La Castani”. Invitat, Marius de la „Spitalu’ 9”

Răzvan Grecu

Mesajul USR Pașcani cu ocazia sărbătoririi Unirii Mici!

Redacția

Daniel Iordăchioaie nu mai prezintă “Zilele Municipiului”. Iată motivul!

Marius Parteni
Încarcă...