RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Secretele „Masacrului de la Jilava“: cum au fost asasinaţi 64 de demnitari în temniţele de la Jilava de legionarii dornici de răzbunare

În noaptea de 26 spre 27 noiembrie 1940, un comando al mişcării legionare a executat cu sânge rege 64 de politicieni ce au făcut parte din regimul condus de regele Carol al II-lea. Aceştia erau consideraţi responsabili de moartea „Căpitanului” Corneliu Zelea Codreanu şi a altor 300 de membri ai mişcării legionare.

  

În noaptea de 26 spre 27 noiembrie 1940, în închisoarea de la Jilava a avut loc un adevărat masacru. Nu mai puţin de 64 de foşti demnitari ai regimului condus de regele Carol al II-lea au fost împuşcaţi de legionari.

Asasinarea acestora a rămas cunoscută în istorie sub numele de „Masacrul de la Jilava”. Această pată neagră din istoria României s-a produs la scurt timp după ce regele Carol al II-lea a abdicat. Cum în ţară domnea dezordinea, ca urmare a pierderilor teritoriale din vara lui 1940, Carol al II-lea a luat decizia de a demite guvernul condus de Ion Gigurtu şi de a-l investi cu puteri depline în stat pe generalul Ion Antonescu, la data de 5 septembrie 1940. A doua zi după investire, nemulţumirile românilor au făcut ca Antonescu să-i ceară lui Carol să abdice şi să-l numească în locul său la conducerea ţării pe regele Mihai I.

La 8 septembrie 1940, generalul Ion Antonescu şi-a atribuit tilul de „conducătorul al statului”, moment din care nu mai răspundea în faţa nici unui for politic pentru acţiunile sale. Liberarii şi ţărăniştii nu au dorit să facă parte din cabinetul lui Antonescu, astfel că generalul a apelat la Mişcarea Legionară. Horia Sima, şeful legionarilor, a acceptat propunerea lui Ion Antonescu, condiţii în care la data de 14 septembrie, România a devenit „stat naţional – legionar”.

Citeşte articolul integral pe Adevarul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}  

Related posts

Surpriză pentru o tânără din Lespezi care a mers la spital să nască. ”Credeam ca sunt numai 2”

Redacția

Majorarea pensiilor pentru aleşii locali a fost aprobată tacit în Camera Deputaţilor

Redacția

De ce nu ar trebui să stăm picior peste picior?

Redacția
Încarcă...