RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Secretele celor mai bune murături de la Horia Vîrlan: ce ingrediente foloseşte pentru saramură şi cum le păstrează crocante

Maestrul bucătar Horia Vîrlan , în vârstă de 55 de ani, a fost invitat la Adevărul Live, unde a dezvăluit secretele unor murături perfecte. El a explicat cum face saramura şi cum alege legumele pentru a se asigura că vor rămâne crocante până ce îşi vor găsi locul în farfurie. 

 

  

„În fiecare zonă a ţării există un alt specific. De exemplu, în Ardeal se mai pune oţet în murături, în Moldova gospodinele nici să nu audă de aşa ceva. Şi nici nu trebuie, pentru că şi sarea şi oţetul sunt conservanţi, la fel ca zahărul“, ne-a explicat maestru Horia Vîrlan, vorbind despre diferitele moduri în care se prepară murăturile. Cum se păstrează murăturile crocante Ca să iasă murăturile bine trebuie să le trecem mai întâi prin apă fiartă. „Prin acest proces omori toate bacteriile de la suprafaţă. Le ajută foarte mult să rămână crocante pentru că astfel eliminăm germeni care să lucreze în timpul în care ele stau la murat“, spune bucătarul-şef.   „Pun o lingură de sare grunjoasă la un litru de apă, hrean, frunze de ţelină, mărar usturoi şi boabe de muştar. Opăresc legumele, fierb saramura, o pun peste castraveţi şi închid borcanul. Îi las să stea o zi jumate, după care toată zeama o răstorn în oală, o fierb încă o dată, o strecor şi o pun din nou peste castraveţi. După 3 săptămâni sunt gata. Este important ca murăturile să stea la o temperatură constantă. Ideal ar fi între 5 şi 15 grade. Dacă le ţii pe balcon, rişti să ţi se strice murăturile din cauza fluctuaţiilor de temeperatură“, spune Vîrlan.  Reţetă saramură Pentru o saramură bună, trebuie să punem o lingură de sare grunjoasă la un litru de apă. E bine să folosim sare neiodată de salină, iar maestrul Vîrlan are şi un loc anume de unde îşi cumpără sarea: „Când fac murături, eu iau sare din judeţul Buzău, din satul Sări. Foarte importantă este şi apa, care nu trebuie să conţină impurităţi, să nu fie tratată cu clor sau cu alte substanţe. Cea de la robinet nu este cea mai potrivită. Eu, de exemplu, folosesc apă din puţ“. Cum alegem legumele „În primul rând trebuie să ne uităm să nu fie lovite, să nu fie scofâlcite, să fie proaspete şi să nu le lăsăm foarte mult până le punem la murat. Castraveţii trebuie să aibă floare şi coaja zgrunţuroasă“, sfătuieşte Vîrlan.  Ce condimente folosim Putem adăuga frunze de vişin, frunze de ţelină, mărar uscat, corinandru, boabe de muştar, cimbru, un căţel de usturoi, hrean sau ardei iute. Acestea dau aromă murăturilor, însă alegerea depinde de gustul fiecăruia. Cei care vor să afle mai multe despre arta gastronomică pot urmări în fiecare duminică emisiunea „În bucătărie cu Horia Vîrlan“, de la ora 16.00, la Prima TV .

sursa www.bzi.ro

Related posts

Stație meteorologică în municipiul nostru. Pășcănenii pot afla în timp util informații despre vreme

Răzvan Grecu

Un medic grec, care a făcut facultatea la Iaşi, le mulțumește pompierilor români: „Dacă focul trecea drumul, îmi ardea satul”

Redacția

Au început recrutările pentru şcolile militare. Vezi condiţiile şi numărul de locuri în ţară

Redacția
Încarcă...