NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Secretarul Irina Jitaru și-a bătut joc de liberali! Primarul Marius Pintilie a asistat mut la scenă (VIDEO)

Cunoștințele juridice și loialitatea deciziilor pe care le ia în Consiliul Local, nu sunt punctul forte al secretarului UATM Pașcani, Irina Jitaru. Dacă în 2020 aceasta împiedica votarea amendamentelor la proiectul de buget propuse de consilierii liberali, aflați în opoziție atunci, săptămâna trecută aceasta s-a răzgândit și a susținut votarea amendamentelor propuse de consilierii PSD, aflați acum în opoziție.

Discuția pe acest subiect a fost inițiată de consilierul PNL, Cătălin Conache, care a întrebat-o pe Irina Jitaru, înainte de supunerea la vot a unui amendament citit de Gabriela Nedelcu, consilier PSD, dacă acest lucru e permis.

„Am o întrebare. Având în vedere că anul trecut aceste amendamente nu s-au votat, anul ăsta se votează? Anul trecut nu s-a votat!,” a întrebat Cătălin Conache, consilier local din partea PNL.

Irina Jitaru s-a prefăcut că nu cunoaște subiectul.

  

„De ce nu s-au votat?”, a întrebat surprinsă Irina Jitaru, secretarul general al Municipiului Pașcani.

Vădit enervat de atitudinea Irinei Jitaru, liberalul i-a transmis că votul a fost împiedicat în 2020 chiar de ea.

„De ce nu s-au votat? Pentru că ați venit dumneavoastră în Consiliul Local și ați spus că amendamentele nu se votează, de aia!,” a răspuns Conache.

Secretarul UATM a continuat să se disocieze de decizia din anul 2020, susținând că ea a avut doar o opinie și că nu a împiedicat ea consilierii locali să voteze amendamentele.

„Da eu am avut o opinie, nu cred că am obligat Consiliul Local în vreun fel. Am avut o discuție ulterioară cu conducererea de atunci. Dacă aveam și acum opinia asta atunci o spuneam. Repet, a fost o părere, nu v-a obligat nimeni să țineți cont de ea,”  a susținut Irina Jitaru, secretarul general al Municipiului Pașcani.

În realitate în 20 februarie 2020, Irina Jitaru, secretarul UATM Pașcani a fost cea care a blocat votarea amendamentelor celor de la PNL invocând Legea finanțelor publice locale, fără a explica însă prevederea legală care ar împiedica o astfel de procedură. Intervenția secretarului l-a întrerupt și blocat pe președintele de ședință de la acea dată, Ionuț Prodan, care anunțase că supune la vot amendamentele făcute de liberali.

„Eu știu că amendamentele se depun înainte de ședință de orice persoană, mă refer aici la buget, doar la buget, în scris, așa cum ați făcut și dumneavoastră în scris, înțeleg că a făcut și USR-ul.Inițiatorul proiectului introduce în buget acele amendamente cu care este de acord, iar pentru celelalte justifică de ce nu le-a introdus”, a spus în 2020 Irinia Jitaru, secretarul UATM Pașcani.

Contrariat, Claudiu Bodoașcă, cel care a dat citire amendamentelor depuse de PNL Pașcani, a reacționat și a atras atenția secretarului UATM Pașcani că legea îi permite să depună amendamente, iar acestea trebuie supuse la vot.

„Eu știu altfel legea. Un consilier local are dreptul să facă amendamente pe marginea oricărui proiect de hotărâre”, a atras atunci atenția liberalul Claudiu Bodoașcă.

Jitaru însă nu s-a clintit din decizia ei și a susținut că amendamentele pot fi doar citite, nu și votate.

 „Puteți să le citiți din nou că nu vă oprește nimeni și să vi se justifice de ce nu e trecut în proiect”, a făcut o concesie secretarul Irina Jitaru.

„Deci nu le supuneți la vot?”, a întrebat Bodoașă.

„Nu!”, a răspuns Jitaru.

Întrebată de Marius Pintilie, liderul opoziției locale în 2020 de ce în ceilalți ani s-au putut vota în plenul Consiliului Local amendamente la proiectul de buget, Jitaru a dat un răspuns care nu mai lasă loc de comentarii: „Păi învățăm și noi”.

Cât timp îi ia să învețe Irinei Jitaru legislația și care sunt consecințele greșelilor sale ar putea stabili o comisie de evaluare a activității acesteia, care în conformitate cu prevederile legale ar fi trebuit să funcționeze încă de anul trecut.

Advertisements

Related posts

Licitaţie cu dedicaţie dejucată de o firmă de construcţii

Redacția

Pistă pentru elicopter în curtea Spitalului. Investiția așteaptă fonduri de la Primărie și CJ Iași

Marius Parteni

O nouă locaţie pentru examenul auto-proba practică la Paşcani! Unde sunt aşteptaţi mâine candidaţii la traseu

Ema Roman
Încarcă...