NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Secretarul general Irina Jitaru a recunoscut că a greșit la votul pentru vacantarea unui loc în Consiliul Local

Hotărârea privind vacantarea unui loc de consilier local, după demisia liberalului Dan Zăgan, a fost una corectă. A recunoscut acest lucru și secretarul general Irina Jitaru, care în momentul adoptării acuza că nu a fost întrunit numărul legal de voturi.

Întrebată de către consilierul Cătălin Conache, în debutul ședinței de Consiliu Local ce a avut loc ieri, Irina Jitaru a anunțat că nu a făcut referat de nelegalitate pentru această hotărâre și că a trimis-o deja la Judecătoria Pașcani pentru ca mandatul lui Alexandru Nemțanu, supleantul de pe lista PNL pentru Consiliul Local, să fie validat de magistrați.

Reamintim că luni, 18 octombrie, la ședința de Consiliu Local au fost prezenți 16 consilieri, iar la votul pentru vacantarea postului de consilier local s-au abținut consilierii PSD și Sorin Olariu, 7 la număr. Restul de 9 consilieri locali, de la PNL și Pro România, au votat pentru la acest proiect.

Secretarul general Irina Jitaru a decretat că proiectul de hotărâre nu a trecut, motivând că trebuiau 10 voturi. Intervenția secretarului general a generat discuții în contradictoriu pe această temă, acestea fiind stopate de către președintele de ședință, Constantin Nemțanu, care a declarat hotărârea ca fiind adoptată.

  

Doamna secretar, lăsați! Ca să nu pierdem timpul, noi considerăm că proiectul a trecut. Doamna secretar are posibilitatea să facă opinie separată. Noi trecem mai departe,” a spus Constantin Nemțanu.

De altfel, atât Codul Administrativ, cât și Regulamentul de Organizare și Funcționare a Consiliului Local, prevăd foarte clar cum sunt adoptate hotărârile Consiliului Local. Astfel, hotărârile privind dobândirea sau înstrăinarea dreptului de proprietate în cazul bunurilor imobile se adoptă de Consiliul Local cu majoritatea calificată  de două treimi din numărul consilierilor locali în funcţie.

Se adoptă cu majoritatea absolută, 50% +1, a consilierilor locali în funcţie următoarele hotărâri ale consiliului local: hotărârile privind bugetul local, privind contractarea de împrumuturi, în condiţiile legii,hotărârile prin care se stabilesc impozite şi taxe locale, hotărârile privind participarea la programe de dezvoltare judeţeană, regională, zonală sau de cooperare transfrontalieră, hotărârile privind organizarea şi dezvoltarea urbanistică a localităţilor şi amenajarea teritoriului, hotărârile privind asocierea sau cooperarea cu alte autorităţi publice, cu persoane juridice române sau străine,  hotărârile privind administrarea patrimoniului și alte hotărâri necesare bunei funcţionări a consiliului local, stabilite prin legi speciale sau regulamentul de organizare şi funcţionare a consiliului local.

Celelate hotărâri, cum este cea de vacantare a unui ales local, se iau cu majoritatea celor prezenți în sală.

În această controversă a intervenit și primarul Marius Pintilie care a declarat că nu înțelege atitudinea celor din PSD și PMP de a bloca validarea unui nou consilier liberal.

Nu este nicio problemă, dacă aveți un alt punct de vedere, vă rog să-l exprimați în scris în așa fel încât cei de la Prefectură să vadă cum este ok. Oricum nu schimbă cu nimic dacă hotărârea nu ar fi trecut, noi făceam adresă către prefect și prefectul stabilea vacantarea. Eu nu înțeleg atitudinea. Este demisia unui consilier local, coleg de-al dumneavoastră. Nu înțeleg atitudinea acestui blocaj”, a transmis  atunci Marius Pintilie, primarul Municipiului Pașcani.

Reamintim că și la începutul mandatului, consilierii PSD și Sorin Olariu au tergiversat numirea unor noi consilieri locali, după ce Claudiu Bodoașcă și Alexandru Dandu au demisionat pentru a ocupa funcții în executivul local.

Advertisements

Related posts

Violențe fizice și verbale în ședința CL din Sirețel, sub ochii viceprimarului comunei. Cetățenii suferinzi au plecat acasă cu ochii în lacrimi! (VIDEO)

Marius Parteni

Fost funcționar al Primăriei Moțca membru în echipa de consilieri a primarului Pantazi

Marius Parteni

Un consilier vrea ședințe cu ușile închise, atunci când discută despre solicitările unor prieteni

Marius Parteni
Încarcă...