Vara începe în judeţul Iaşi cu un program de furnizare a apei de numai câteva ore pe zi. Măsura este deja aplicată în mai multe localităţi cu potenţial agricol, din cauza folosirii apei din reţea la stropitul culturilor.
Pe lista satelor unde apa va curge doar câteva ore pe zi se află Hărmăneştii Vechi şi Hămăneştii Noi, Blăgeşti – între 5-9 dimineaţa şi 16-21, Lespezi, 5-10 şi 19-23, Tătăruşi, Uda şi Pietrosu, 5-10 şi 16-21, Todireşti şi Stroeşti, 9-16 şi 21-5. În aceste comune, ptogramul restricţionat se aplică de luni, 5 iunie şi va fi menţinut timp de o lună.
În alte zone din judeţ, furnizarea apei este restricţionată de săptămâna trecută. Astfel, în Deleni, Feredeni, Poiana, Slobozia şi Maxut (comuna Deleni), apa curge la robinete între orele 7-22, la Focuri, între 7-9 şi 18-22, iar în Munteni, Satu Nou, Ulmi şi Liteni (comuna Belceşti) încă şi mai puţin, doar patru ore pe zi, între 7-9 şi 18-20. Aceleaşi intervale orare foarte scurte sunt valabile şi pentru toate cele şase sate ale comunei Gropniţa (Mălăeşti, Gropniţa, Forăşti, Bulbucani, Sînger şi Săveni), precum şi pentru două localităţi din Coarnele Caprei (satul omonim şi Arama).
„La reluarea furnizării, există posibilitatea ca apa să înregistreze valori mai mari ale parametrului turbiditate, situaţie în care robinetul trebuie lăsat deschis timp de câteva minute, pentru ca apa să revină la caracteristicile normale de potabilitate. Dacă situaţia persistă, sunaţi la ApaVital, iar o echipă de lucru specializată se va deplasa în zonă pentru a soluţiona problema sesizată”, se menţionează în fiecare dintre anunţurile de restricţionare a furnizării apei.
Utilizatorii sunt sfătuiţi să-şi facă rezerve de apă potabilă pentru perioadele de întrerupere. Pentru localităţile din a doua parte a listei prezentate mai sus, restricţiile ar urma să înceteze la jumătatea lunii, în cazul altora revenirea la programul normal fiind posibilă luna viitoare.
Administraţia Naţională de Meteorologie prognozează pentru estul ţării o perioadă deficitară în precipitaţii până la sfârşitul lunii iunie. Prin urmare, în lipsa ploilor, este posibil ca restricţiile nu doar să se prelungească, dar să fie extinse şi altor consumatori.
Directorul general al ApaVital remarca în vara anului trecut, când de asemenea au fost impuse restricţii în furnizarea apei, că preţul metrului cub nu mai pare aşa de scump când e vorba de udat culturile. Pe de altă parte însă, pe parcursul anului 2022, au fost descoperite 400 de branşamente şi racorduri clandestine la reţelele de apă, numărul fiind dublu în comparaţie cu anul precedent.