RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Se fura biciclete pe banda rulanta

In primele 5 luni ale anului 2013, in judetul Iasi au fost furate 55 de biciclete, majoritatea furturilor fiind comise in municipiul Iasi. Aproape jumatate din biciclete se aflau asigurate pe scara blocului, prinse cu sisteme antifurt de balustrada. “Se pare ca acestea sunt cele mai vulnerabile locuri in care poate fi depozitata o bicicleta”, constata oamenii legii.  Uscatoarele si boxele din blocuri, chiar daca au fost asigurate, au fost sparte de hoti, din acestea fiind sustrase 11 biciclete. Curtile neasigurate ale caselor reprezinta un alt loc vulnerabil. Din cauza faptului ca 16 proprietari nu au incuiat portile, acestia au ramas fara biciclete. In alte 5 situatii, biciclete au fost lasate neasigurate si fara supraveghere in spatiul public.
Cel mai frecvent mod de operare intalnit in cazul furturilor de biciclete a fost distrugerea sau taierea sistemului antifurt al bicicletei, fiind sesizate 23 de fapte de acest gen. Aproape un sfert din furturile sesizate au avut loc din cauza neglijentei proprietarilor, care le-au lasat neasigurate si nesupravegheate in locuri usor accesibile hotilor (curte, garaj , loc public).
 

Pentru a preveni astfel de fapte, iesenii sunt sfatuiti sa lege cadrul cu roata din fata sau spate cu un cablu de otel, lant sau sistem antifurt, de un obiect fix. Totodata, iesenii trebuie sa stie ca un simplu cablu nu este suficient in cazul absentelor mai lungi.
 

Pe strada, bicicleta trebuie sa fie parcata intr-un loc circulat, frecventat de oameni, intrucat cei mai multi hoti evita sa actioneze in astfel de situatii.

Iesenii sunt sfatuiti sa fie atenti atunci cand observa in scara blocului persoane necunoscute, sa retina semnalmentele si sa anunte politia daca au suspiciuni intemeiate cu privire la prezenta acestora. Multe dintre blocurile din Iasi sunt dotate cu interfon la intrare, insa multi locatari acorda prea facil accesul in scara blocului, fara a cere detalii persoanelor care suna la interfon si fara a urmari ulterior daca acestea isi justifica prezenta.
 

Camera video care sa monitorizeze accesul in bloc descurajeaza infractorii si ajuta politia la identificarea acestora si recuperarea prejudiciului in cazul comiterii unui furt. In cazul unui furt, iesenii sunt sfatuiti sa mearga imediat la politie si sa prezinte elementele de identificare ale bicicletei.

  
 
sursa www.bzi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Doi dintre polițiștii de la Secția 6 Rurală Pașcani au fost arestați pentru 30 de zile! Unul este plasat în arest la domiciliu!

Marius Parteni

Laura Codruta Kovesi, procurorul european, despre pragul de un milion de Euro pentru evaziune: Propunerea de lege adoptată extrem de rapid ridică întrebări serioase

Redacția

Accident rutier grav la Lețcani! 7 victime după o coliziune între un microbuz care transporta persoane și un autoturism

Redacția
Încarcă...