RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Se distruge Palatul Cantacuzino-Brătianu: al doilea furt și vandalism în 6 luni (FOTO)

Pentru a doua oară în mai puțin de 6 luni Palatul Cantacuzino-Brătianu din Pașcani a fost călcat de hoți. Sediul fostului Club al Copiilor a fost vandalizat de persoane necunoscute care au furat din nou calorifere, țevi și alte obiecte metalice pentru a le vinde la fier vechi. 

Odinioară simbol al Pașcaniului, monumentul istoric datând din secolul al XVII-lea a ajuns într-o stare avansată de degradare după ce a fost retrocedat moștenitorilor familiei Brătianu. După mai multe negocieri cu Primăria, Marie-Hélène Fabra, fiica Ioanei Brătianu și nepoata lui Gheorghe Brătianu, a făcut o ofertă de 520 de mii de euro pentru conac și terenul de 7000 mp, dar suma a fost prea mare și Primăria nu a primit sprijin de la Guvern sau Consiliul Județean pentru această achiziție. Deocamdată familia a refuzat să doneze clădirea autorităților locale, preferând să plătească taxele și impozitele aferente în așteptarea unui cumpărător.

După ce Clubul Copiilor s-a mutat în noul sediu din zona vale la sfârșitul lui februarie 2011, clădirea a rămas fără pază. Directorul Gabriel Ciopraga declara pentru NewsPascani.com în septembrie 2011 că angajații instituției monitorizează clădirea aproape zilnic, deși nu mai este răspunderea lor. De altfel, tot el a sesizat și poliția în luna februarie, când un grup a pătruns în incinta palatului și a furat 15 calorifere, dintre care au fost recuperate doar 8.

  

Vezi și 15 calorifere furate din fostul Club al Copiilor

Pe 14 mai, un jurnalist a sesizat că fostul sediu al Clubului Copiilor prezenta urme de efracție și a anunțat Poliția. De data aceasta, distrugerile erau mult mai însemnate. Pereții erau distruși de smulgerea țevilor iar treptele și pardoseala erau sparte din loc în loc, din cauza caloriferelor masive târâte de hoți. Ușile și geamurile interioare erau făcute țăndări și pe jos erau urme de urină și fecale.

Poliția are deja suspecți în acest caz și se lucrează la colectarea dovezilor. „Se află în lucru un dosar de cercetare penală. Mai mulți tineri au pătruns prin efracție în clădirea în care a funcționat Clubul Copiilor situat în parcul din zona deal, de unde au sustras mai multe obiecte metalice pe care le-au valorificat la centrele de colectare a fierului vechi. La finalizarea cercetărilor, dosarul va fi înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pașcani”, a declarat cms-șef Tiberiu Dogaru, adjunctul comandantului Poliției Pașcani.

Chiar dacă vor fi recuperate, total sau parțial, obiectele furate, distrugerile săvârșite se adaugă la procesul de ruinare a conacului. Comisarul Dogaru a declarat că patrulele de poliție vor trece mai des prin zonă, dar clădirea care a găzduit-o în timpul Primului Război Mondial pe Regina Maria pare ireversibil intrată în ceea ce eufemistic se numește „proces de autodemolare”.

Deocamdată, autoritățile și proprietarii se declară neputincioși deopotrivă, acuzând lipsa banilor. La sfârșitul lui septembrie 2011, Marie-Hélène Fabra a organizat o serie de expoziții și un bal în Palat pentru a atrage atenția asupra stării de degradare și pentru a strânge fonduri necesare reparațiilor, însă participarea a fost limitată și rezultatele acestor acțiuni rămân îndoielnice.

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Lansare de carte și expoziție de grafică la Casa de Cultură din Pașcani

Redacția

Comedia “Jubileul” va fi pusă în scenă la Casa de Cultură Mihail Sadoveanu

Oana Cordoneanu

Ioana Radu, artista care l-a făcut pe Ceaușescu să se roage în genunchi 

Redacția
Încarcă...