NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Se cere reintroducerea stagiului militar obligatoriu


Printr-o declaraţie politică rostită în Parlament, deputatul PSD de Iaşi anunţă că ar putea iniţia un proiect legislativ care să vizeze o „perioadă minimă de instrucţie militară” pentru tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani. Propunerea vine în contextul conflictului din Ucraina, deputatul sugerând că reintroducerea stagiului militar obligatoriu ar fi o soluţie bună, în condiţiile în care tinerii români au văzut o armă „doar în filme sau în jocurile pe calculator”.

Conflictele violente care macină Ucraina ridică semne de întrebare parlamentarilor ieşeni cu privire la capacitatea României de a se apăra în faţa unor posibile agresiuni militare externe, în baza Cartei Albe a Securităţii României. În acest context, social-democratul Sorin Iacoban a adresat o interpelare către ministrul Apărării, Mircea Duşă, prin care îi solicită informaţii cu privire la capacitatea României de a se apăra în faţa unei eventuale agresiuni, sugerând printre altele revenirea la stagiul militar obligatoriu, chiar dacă acesta este dorit ca „un ansamblu de măsuri care să îl facă mai atractiv”. Astfel, deputatul întreabă dacă ar fi oportună „revenirea la stagiul militar obligatoriu, pe o perioadă mult mai scurtă, de exemplu 4 luni de zile, după modelul aplicat în Danemarca”. Nu în ultimul rând, Sorin Iacoban vorbeşte şi despre necesitatea apariţiei unor norme legale care să prevadă o compensaţie celor care au obligaţie faţă de Rechiziţia Militară. La doar două zile distanţă, nu mai de vreme de ieri, 19 februarie, interpelarea parlamentarului a fost urmată şi de o declaraţie politică, prin care acesta susţine amendarea actualei legislaţii, „în sensul introducerii, din nou, a obligativităţii unui stagiu militar minim sau a unei perioade minime de instrucţie militară”. Conform spuselor acestuia, posibilitatea ca tinerii cu vârste între 20 şi 35 de ani să aleagă între un stagiu militar de şase luni şi o perioadă minimă de instrucţie militară de o lună pare a fi o soluţie optimă.

Instrucţia militară se poate face şi la sfârşit de săptămână, două, trei ore pe zi, fără să perturbe esenţial programul tinerilor respectiv a voluntarilor care optează, la cerere, pentru acest program de pregătire, chiar dacă au o vârstă mai mare de 35 de ani. Pentru cei care vor opta la un stagiu militar de 6 luni trebuie să găsim măsuri compensatorii, pentru ca stagiul militar să devină mai atractiv”, explică deputatul ieşean.

Contactat de cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, deputatul Iacoban şi-a motivat încă o dată propunerile, pornind de la lipsa normelor de aplicare pentru pregătirea militară voluntară a tinerilor cu vârsta peste 15 ani, prevăzute totuşi în Legea 446/2006.

Vedem că au trecut 9 ani de la această lege şi normele de aplicare nu au apărut. Este un motiv în plus să ne punem semne de întrebare cu privire la capacitatea României de a reacţiona în caz de necesitate, câtă vreme tinerii din ziua de azi nu au văzut cum arată o armă decât, poate, în filme şi în jocurile pe calculator”, a declarat Iacoban.

Ca opinie personală, deputatul PSD admite că ar fi de acord cu reintroducerea stagiului militar obligatoriu, chiar dacă eliminarea acestuia a fot promisă tinerilor români prin referendumul constituţional din octombrie 2003, când România se pregătea să încheie negocierile de aderare la UE. Cu toate acestea, parlamentarul ieşean dă exemple de state europene în care stagiul militar este obligatoriu, precum Elveţia sau Norvegia, dar şi state UE precum Germania, unde serviciul militar este suspendat pe perioadă nedeterminată, dar nu definitiv, tinerii având posibilitatea să efectueze serviciul militar pe bază de voluntariat, după ce acest serviciu a fost obligatoriu până în urmă cu aproximativ 4 ani.

Nu aş crede că voluntariatul este atât de dezvoltat la noi ca în Germania, dar cred că o perioadă minimă de instrucţie, de câteva luni, ar fi absolut necesară, în contextul actual”, a declarat Sorin Iacoban. Cât priveşte propria instrucţie militară, acesta a precizat că a făcut armata timp de 9 luni, în perioada 1988/1989, la o unitate de infanterie din Bacău, chiar înainte de facultate.

Ieşenii şi mitraliera

Ideea parlamentarului Sorin Iacoban nu prea este văzută însă cu ochi buni de ieşeni, decât, poate, de persoanele de vârsta a treia, care mai ştiu ce înseamnă viaţa de cazarmă. „Ar fi necesară reintroducerea stagiului militar, poate aşa ar învăţa şi tinerii noştri cum să se gospodărească. Eu, în trei ani de armată, am învăţat ce înseamnă respectul, cum se face mâncare, cum se face un pat… Armata m-a învăţat ce înseamnă disciplina”, a povestit ieşeanul Alexa Ioan, pensionar. Părerea acestuia este susţinută şi de Vasile Stopol, în vârstă de 61 de ani, care vede armata ca pe „o a doua şcoală a vieţii”. „Pe vremea mea se ştia că după ce termini armata eşti suficient de copt şi obişnuit cu viaţa. Era indiciul că te puteai însura”, povesteşte cu entuziasm ieşeanul, despre vremurile tinereţii sale.

„Pentru ce să lupt?”

Spiritul patriotic se pare că s-a pierdut totuşi odată cu trecerea anilor, deoarece tinerilor nu le surâde o astfel de idee. „Nu sunt de acord cu aşa ceva. Ar însemna o risipă de energie şi de timp, aşa cum au devenit, între timp, facultăţile din România. Pentru ce să ne agităm într-o ţară în care valorile şi bunul simţ sunt pe cale de dispariţie? Ce să apărăm?”, se întreabă indignat Andrei V., un tânăr masterand la Drept. Dacă totuşi în noua generaţie se mai găseşte câte un dornic de a face armata, cum e Dan Istrate, un ieşean de 23 de ani, se pare că vitejia merge până în situaţia în care ar fi obligat să participe la o acţiune militară. „Armata să se introducă, nu-i nimic rău, dar eu, unul, nu aş pleca din ţară la război”, punctează hotărât moldoveanul.
La cum stau treburile în rândul tinerilor, degeaba îşi rezervă deputatul social-democrat, Sorin Iacoban, dreptul de a iniţia o propunere legislativă care să stabilească clar condiţiile de exercitare a perioadei minime de instrucţie militară, la noi rămâne valabil încă proverbul La plăcinte, înainte, la război, înapoi!

sursa ziarulevenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements
Loading...

Related posts

Cum deosebim carcase de miel de cea de câine

Redacția

A cincea ediție „Dăruiește din puținul tău” – o campanie umanitară pentru familii defavorizate

Irina Gherasim

Incendiu de la un coș de fum

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site