NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Comunicate de Presă

SCRISOARE DESCHISĂ! Să sărbătorim și să respectăm ziua de 24 Ianuarie prin fapte!
Clădirea pecetluirii Unirii Fondatoare a României trebuie restaurată de urgență! (P)

În atenția:
Prim-ministrului României, domnul Nicolae Ciucă
Ministrului Culturii, Lucian Romașcanu

La 164 de ani de la Unirea Principatelor Române si înființarea României, din Iași, capitala istorică a României, fac un apel pentru a salva unul dintre cele mai importante repere ale acestui moment, Hotelul Concordia, aflat în capitala București și vă rog să inițiați de urgență toate demersurile necesare pentru a prelua clădirea în patrimoniul Ministerului Culturii și pentru a aloca fondurile pentru restaurarea sa.

            Cei ce suntem urmașii ieșenilor și ai moldovenilor care au ales, deopotrivă sentimental și rațional, să înfăptuiască un sacrificiu fondator, dar și urmașii celor care l-au ales sentimental și rațional pe Alexandru Ioan Cuza ca domn și al Țării Românești, avem datoria să depunem toate eforturile pentru restaurarea acestei clădiri simbol și de a înființa Muzeul Unirii Fondatoare a României!

            De-a lungul anilor, au existat apeluri repetate din partea reprezentanților de seamă din mediul cultural sau non-guvernamental pentru restaurarea clădirii Hotelului Concordia, de pe Ulița Nemțească, actuala stradă Smârdan din București, locul în care,  în noaptea dintre 23 și 24 ianuarie 1859, în camera-apartament cu numărul 5, a avut loc o întâlnire care avea să pecetluiască destinul înfăptuirii României. Dintre aceste apeluri care toate au drept scop salvarea acestui monument la care mă alătur și vă invit să vă alăturați și dumneavoastră, vă menționez Scrisoarea deschisă adresată la data de 23 ianuarie 2013 Primarului General al Capitalei și Consiliului General de la acea vreme de către domnii Neagu Djuvara, Serban Sturdza, Stelian Tănase, Andrei Pippidi, Liviu Antonesei și Gabriel Bassarabescu.


Stimate domnule Prim-ministru,
Stimate domnule Ministru al Culturii,

Advertisements
  


            Sunt 164 de ani de când România s-a înființat și românii și-au desăvârșit unitatea. Și, în tot acest timp, Hotelul Concordia a supraviețuit la două incendii, a renăscut din propria cenușă, a supraviețuit epocii comuniste, însă nu a putut supraviețui uitării și nepăsării. Astăzi, din locul în care s-a pecetluit Unirea Fondatoare a României au rămas doar mărturii istorice și o clădire părăginită ce nu mai are nimic din gloria de altădată.

Advertisements

            La 24 ianuarie 1859, înaintașii noștri ne-au arătat că până și cele mai dificile contexte pot fi folosite pentru a crea conjucturi constructive și bază a lucrurilor mărețe. Ne-au arătat că România înseamnă fapte, nu vorbe. Iar, astăzi, când sărbătorim cu toții una dintre cele mai importante zile ale identității noastre ca țară și popor, cu atât mai mult, suntem datori cu toții să punem faptele înaintea vorbelor și să păstrăm aceeași unitate a conștiinței noastre naționale. Este singura formă de iubire de țară care contează și singura cale prin care, ca reprezentanți ai statului român, ne respectăm îndatoririle în fața tuturor românilor. Aceiași români ai căror strămoși sunt parte ai Unirii fondatoare a României și aceiași români care vor să ducă mai departe România și simbolurile care îi formează istoria și identitatea!


Cu stimă,
Vasile Toma
Deputat al Județului Iași

Advertisements
Advertisements

Related posts

La împlinirea a 78 de ani de la semnarea Actului de la 23 August 1944, elevii liberali ieșeni au depus o coroană de flori în memoria Regelui Mihai I (P)

Redacția

Efectele controalelor privind respectarea restricțiilor

Redacția

Se poate atât timp cât vrei! Criteriul verde ca măsură reală și imediată de suport pentru producătorii români (P)

Redacția
Încarcă...