NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Şcoala din dormitor. La 70 de elevi din județul Iași vin profesorii acasă

Pe lângă unităţile de învăţământ de masă care integrează elevi cu deficienţe uşoare şi unităţile de învăţământ special, la nivelul judeţului Iaşi sunt şcolarizaţi anual şi elevi cu deficienţe majore, nedeplasabili, care beneficiază de învăţământ la domiciliu.

Astfel, în anul şcolar trecut, au fost şcolarizaţi la domiciliu un număr de 70 de elevi cu grad de handicap grav, nedeplasabili în unităţi şcolare de masă sau şcoli speciale. În cazul acestora, pentru fiecare elev cu deficienţe grave, severe, profunde sau asociate în parte „se elaborează un plan de intervenţie personalizat, cu obiective specifice nevoilor şi posibilităţilor de dezvoltare psihoindividuale“, se menţionează pe site-ul Ministerului Educaţiei. Mai exact, în funcţie de capacităţile şi nevoile acestor elevi, se alocă atât resursele educaţionale necesare (cadre didactice şi specialişti), dar şi un plan didactic special. De asemenea, elevii cu cerinţe educaţionale speciale beneficiază şi de adaptări ale procedurilor de examinare în cazul evaluărilor curente.

101 deţinuţi fac şcoala primară şi gimnazială în Copou

În ceea ce priveşte şcolariza­rea elevilor cu cerinţe speciale, conform Ministerului Educaţiei la nivelul întregii ţări a fost adoptată o politică de incluziune încă din anii ’90, în prezent aproximativ jumătate dintre elevii cu dizabilităţi fiind şcolarizaţi în învăţământul de masă. De asemenea, în ceea ce priveşte învăţământul special, la această categorie sunt incluse şi persoanele private de libertate în sistemul penitenciar, fiind şcolarizate anul trecut 101 astfel de persoane pentru nivelul primar şi gimnazial în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 41 Iaşi din Penitenciarul Iaşi.

Cel mai mare număr de elevi cu deficienţe sunt încluşi însă în categoria elevilor integraţi într-o unitate de învăţământ special, fiind şcolarizaţi 1.397 de preşcolari şi elevi cu deficienţe moderate şi severă/asociată – minală, locomotorie şi neuromotirie, senzorială-auditivă şi vizuală. Cei 1.397 de elevi au fost şcolarizaţi anul trecut în cele şase unităţi de învăţământ special din judeţ.

În ceea ce priveşte numărul de elevi cu cerinţe speciale din unităţile de masă, anul trecut au fost integaţi şi au desfăşurat orele alături de elevi fără deficienţe un număr de aproximativ 800 de copii în 139 de unităţi de învăţământ de masă. De asemeni, au fost oferite servicii de sprijin educaţional unui număr de aproximativ 400 de preşcolari şi şcolari cu cerinţe educaţionale speciale integraţi individual sau în grupuri mici în 26 de unităţi şcolare care beneficiază de servicii oferite de profesori de sprijin sau itineraţi de nivel preşcolar, primar şi gimnazial.

Profesori itineranţi

În acest sens, al integrării elevilor cu deficienţe în învăţământul de masă, au fost oferite anul trecut o serie de resurse umane care să sprijine activitatea cadrelor didactice de la şcolile de masă. Mai exact, pentru educaţia elevilor cu ADHD, cu tulburări pervazive de dezvoltare, autism, Sindrom Down, dar şi cu diferite deficienţe senzoriale, neuro sau locomotorie, au fost „distribuiţi“ la şcolile de masă 25 de profesori de sprijin/ itineraţi care au desfăşurat activităţi în 26 de şcoli şi grădiniţe, 19 profesori logopezi care au desfăşurat activităţi de terapie logopedică în 27 de unităţi şcolare şi 22 de unităţi preşcolare din mediul urban, unite în 19 circumscripţii logopedice, iar 81 de profesori consilieri şcolari au desfăşurat activităţi de consiliere psihopedagogică în 84 de unităţi din mediul urban, atât grădiniţe, dar şi cu elevi de clase primare, gimnaziale şi liceale. De asemenea, au fost efectuate activităţi de consiliere psihopedagogică în 17 unităţi şcolare din mediuil rurar, cu un total de 101 unităţi şcolare la nivelul judeţului.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

loading...
Advertisements

Related posts

La concursul directorilor se pot înscrie şi profesorii peste vârsta de pensionare

Redacția

Grădinița cu program normal din Târgu Frumos va fi modernizată cu fonduri europene

Diana Marcu

Mihail Sadoveanu sărbătorit la Colegiul ”Unirea” prin diverse activități

Răzvan Grecu
Încarcă...