RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Scenariul apocaliptic pentru orașele și comunele județului Iași

Inchiderea gropilor de gunoi de la Pascani si Targu Frumos a prins pe picior gresit autoritatile judetene care desi au avut la dispozitie fonduri europene nu au depus un proiect in ultimii ani pentru realizarea unui depozit ecologic in centrul judetului.

Zeci de comune și trei mari orașe din județ, Pașcani, Târgu Frumos și Hârlău nu au unde să depoziteze gunoiul • Deși primarii nu vor să recunoascș de frica unor amenzi de la Garda de Mediu, locuitorii comunelor au început să arunce deșeurile menajere pe unde apucă • “Am cerut o prelungire de 6 luni de la Ministerul Mediului pentru depozitul de gunoi de la Târgu Frumos. Așteptăm răspuns”, a declarat Ioan Vatamanu, primarul orașului Târgu Frumos

Scenariu apocaliptic pentru zeci de comune si orase din judetul Iasi. Pentru ca au fost inchise gropile de gunoi de la Pascani si Targu Frumos, zeci de localitati din judetul Iasi nu mai au unde sa depoziteze deseurile menajere. Gropile au fost inchise deoarece nu respecta normele europene in domeniu. Autoritatile judetene au fost avertizate de mai bine de cinci ani ca vor fi inchise gropile de gunoi, dar nu au luat niciun fel de masuri. Autoritatile judetului, in special Consiliul Judetean, au avut la dispozitie fonduri europene in vederea amenajarii unor depozite pentru deseuri care sa respecte normativele Uniunii Europene. Singura groapa de gunoi care a primit avizul Uniunii Europene este cea amenajata de municipalitatea ieseana la Tutora. Insa pentru comunele aflate la limita sudica a judetului, chiar si pentru orase precum Harlau, Targu Frumos si Pascani, transportul deseurilor la groapa de gunoi de la Tutora este o operatiune foarte costisitoare. De asemenea, s-a luat in calcul faptul ca daca s-ar transporta deseurile la Tutora, locuitorii comunelor vizate ar trebui sa plateasca tarife foarte mari greu de suportat. Pentru moment, de cateva saptamani de cand s-a inchis groapa de gunoi de la Targu Frumos, primarii au gasit o solutie provizorie. De exemplu, primariile oraselor Targu Frumos, Harlau si Pascani au incheiat contracte cu firmele de salubritate de la Roman deoarece platesc un pret mult mai mic decat daca ar fi transportat deseurile pana la Tutora. “Noi aveam aproape 100 de kilometri pana la groapa de gunoi de la Tutora. Am incheiat contract cu cei de la Roman care ne cer un tarif de 21 de lei fara TVA pentru un metru cub. Daca am fi incheiat contract cu groapa de la Tutora ar fi trebuit sa platim 26 de lei fara TVA pe metru cub la care s-ar fi adaugat cheltuielile de transport. De la Harlau pana la intrarea in Iasi, in Pacurari avem o distanta de 75 de kilometri. Nu stiu ce vom face cand se vor inchide si gropile de gunoi din judetul Iasi”, a declarat Constantin Cernescu, primarul orasului Harlau.

  

O solutie provizorie

Incheierea unor contracte cu firmele de salubritate din judetul Neamt este provizorie deoarece in curand vor fi inchise si gropile de gunoi de la Roman, Targu Neamt si Piatra Neamt. “Noi la Motca suntem mai aproape de judetul Neamt. Este foarte departe pentru noi groapa de la Tutora. Si mai sunt si alte comune in aceasta situatie. Ar trebui amenajata o groapa de gunoi ecologica in centrul judetului. Astfel ar putea plati un tarif decent toti locuitorii comunelor din aceasta zona”, a declarat Serioja Hobinca, primarul comunei Motca.

Pentru primariile din Iasi, incheierea unor contracte cu firme de salubritate din alt judet este extrem de dificila. “Firma de salubritate nu vrea sa incheie contracte decat cu primaria. Nu vor sa incheie contracte cu beneficiarii adica cu proprietarii gospodariilor pentru ca se recupereaza mai greu banii. Asa incheie contract cu primaria si stie ca are de luat bani dintr-un singur loc. Insa legea nu ne permite noua primariilor sa platim in locul beneficiarilor. Nu stiu ce vom face. Vom lua in discutie in Consiliul Local introducerea unei taxe de salubritate. Dupa ce se vor inchide si gropile de gunoi din Neamt nu stiu ce vom face. Este absolut necesara o groapa de gunoi in centrul judetului undeva pe langa Targu Frumos”, a declarat Vasile Buzatu, primarul comunei Todiresti.

Intr-o situatie asemanatoare se afla si comuna Cotnari. “Suntem si noi intr-o situatie destul de delicata. Negociem acum cu o firma de la Piatra Neamt. Inca nu am incheiat niciun contract. Vor sa le platim 40 de milioane lei vechi pentru fiecare masina incarcata cu gunoi care pleaca din comuna”, a declarat Vasile Baeanu, primarul comunei Cotnari.

Ce este de facut?

Reprezentantii Agentiei de Protectia Mediului au subliniat inca o data faptul ca au atentionat autoritatile de ani de zile ca se va ajunge la o asemenea situatie. Deocamdata autoritatile nu au nicio solutie. S-au luat in calcul doar niste solutii provizorii. Intre timp, desi primarii recunosc cu jumatate de gura, locuitorii judetului au inceput sa arunce deseurile menajere pe unde apuca. Daca se va continua in acest ritm judetul Iasi se va umple de gunoaie. “S-a luat in discutie aprobarea unui alt depozit temporar la Roman. Au fost discutii la nivelul administratiei judetului. In anumite zone din judet vor fi amenajate statii de transfer urmand ca in final deseurile sa ajunga la Tutora. Acolo unde se vor gasi gunoaie pe strazi si pe campuri, Garda de Mediu va aplica amenzi. Noi avertizam de ani de zile autoritatile ca urmeaza sa fie inchise gropile de gunoi neconforme”, a declarat Danut Pirchiu, directorul Agentiei de Protectie a Mediului.

Prelungire la Targu Frumos

O alta solutie temporara este cea adoptata de primarul orasului Targu Frumos, Ioan Vatamanu, care a solicitat ministrului Mediului, Rovana Plumb, prelungirea termenului de functionare a gropii din oras cu 6 luni. Ministerul a promis ca va oferi un raspuns zilele acestea. “Asteptam aprobare de la Minister. Daca ni se aproba vom permite si celorlalte comune sa aduca deseurile la Targu Frumos”, a declarat primarul Ioan Vatamanu.

sursa: bzi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Pășcănenii sunt lăsați fără apă pentru a încheia contracte, dar operatorul județean nu respectă nicio decizie a Consiliului Local

Marius Parteni

Primarul revine la sentimente mai bune. Propune reducerea prețului de facturare a căldurii, după ce s-a opus unei asemenea inițiative în luna februarie

Marius Parteni

Primarul Pașcaniului tremură: Judecătorii Curții Supreme l-au chemat la bară cu câteva zile înainte de alegerile din 5 iunie

Marius Parteni
Încarcă...