NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Scenariu roșu închis la Iași, de azi: Nevaccinații au restricții la ieșit din case după ora 22.00

GRAFIC. Evoluţia comparativă a ratelor de infectare în municipiul Iaşi, în judeţ şi la nivel naţional. Puteţi observa accelerarea creşterii incidenţei în mediul urban. În acest ritm, municipiul ar putea să intre încă de la sfârşitul săptămânii în ultima categorie de restricţii impuse înainte de carantină.

Odată depăşit pragul de incidenţă de 6 cazuri/1.000 locuitori (media ultimelor 14 zile), municipiul Iaşi a intrat într-un regim de restricţii ceva mai aspru, prin care au trecut deja alte comune inclusiv suburbane. În Valea Lupului, Rediu şi Miroslava, rata de infectare oscilează în jurul pragului de 9 cazuri la mie.

La Iaşi, în cele două weekenduri de până în data de 19 octombrie inclusiv, este interzisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/ gospodăriei între orele 20 şi 5. Este vorba de vineri, sâmbătă şi duminică, dar cu excepţii: deplasarea în interes personal, pentru asistenţă medicală de urgenţă inclusiv achiziţionarea de medicamente, în tranzit, pentru îngrijirea copilului sau a unei persoane cu nevoie speciale etc. Restricţia nu se referă la persoanele vaccinate şi la cele vindecate de Covid care pot dovedi asta cu un certificat digital.

De altfel, majoritatea restricţiilor nu se aplică celor două categorii de persoane sau permit doar acestora să participe la anumite activităţi. Este vorba de competiţiile sportive, unde doar 50 la sută din locuri pot fi ocupate, de spectacole şi concerte inclusiv la cinema, afară sau în interior, publice sau private (tot 50 la sută), precum şi orice loc de alimentaţie publică (restaurant, cafenea etc.) – cu excepţia celor din pensiuni şi hoteluri, accesibile numai celor cazaţi acolo. Dacă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci e interzisă, la evenimentele private pot să vină cel mult 200 de invitaţi, la mitinguri şi demonstraţii pot să participe maxim 100, iar la activităţi recreative cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.

  

Dacă municipiul va depăşi pragul de 7,5 cazuri/1.000 loc., singura modificare va fi în privinţa circulaţiei nocturne, interzisă pentru toată săptămâna, nu doar în weekend. Excepţiile menţionate în acest caz mai sus rămân valabile: persoane vaccinate sau trecute prin boală, respectiv motive justificate, tranzit sau alte situaţii speciale.

Toate restricțiile pot fi citite AICI

Advertisements

Related posts

Amendată cu 500 deoarece nu purta mască în autobuz

Redacția

Cât costă o incinerare și ce trebuie să facă ieșenii care optează pentru această metodă

Redacția

Imagini de colecție cu Iașiul din urmă cu 6 decenii. Harta secretă realizată de agenții CIA, cu imobilele din fiecare cartier

Redacția
Încarcă...